U Budvi sklopljeno prvo istopolno partnerstvo

U Opštini Budva zaključeno je prvo životno partnerstvo osoba istog pola.

Reč je o dvema mladim ženama, koje su poreklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu, pišu Vijesti.

„One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, odnosno 15.07.2021. godine. Naravno, mi smo kao opština preduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi sa istim mogli nesmetano primjenjivati“, rekla je Vijestima sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

Dodala je da je Opština obezbedila registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom.

„U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a riječima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu“, kazala je Vukotić Jelušić.

Skupština Crne Gore je u julu 2020. godineusvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula ove godine.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*