U čast Angele Merkel izložba o Srbima i Nemcima u 19. veku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon tet-a-tet sastanka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel bio je domaćin na izložbi „Srbi i Nemci, Srbija i Nemačka u 19 veku“.

Izložba obuhvata dokumenta koja oslikavaju odnose dveju zemalja i dva naroda u oblasti kulture, ekonomije i diplomatije, a deo su građe Državnog arhiva Srbije.

U čast Angele Merkel izložba o Srbima i Nemcima u 19. veku

U čast Angele Merkel izložba o Srbima i Nemcima u 19. veku

Nemačka kancelarka imala je priliku da vidi pisma kneza Mihaila Obrenovića ruskom generalnom konzulu u Beogradu Gerasimu Vaščenku u kojima piše o utiscima tokom boravka u Berlinu u januaru 1844. godine.

Među dokumentima na izložbi u Palati Srbija, priređenoj u čast dolaska jednog od najmoćinijih političara današnjice, nalazila su se i pisma koja govore o boravku filologa i reformatora srpskog jezika Vuka Stefanovića Karadžića u Lajpcigu, gde je 1923-1824 štampao „Srpske narodne pjesme.“

Takođe tu su i dokumenta iz 1856. godine koja svedoče o tome da je srpski Knez Alaksandar Karađorđević stipendirao školovanje srpskih vojnih pitomaca u Berlinu.

Nakon izložbe usledila je konferencija za novinare.

Nemačka kanelarka danas posle podne stigla je u dvodnevnu zvaničnu posetu u Beograd u okviru mini balkanske turneje. Ovo je njen durgi dolazak u Beograd, a sa predsednikom Vučićem do sada se sastala 16 puta.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*