U Crnoj Gori odobrena Fajzer vakcina za decu stariju od 12 godina

Izvor: Shutterstock

Institut za lekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) izdao je dozvolu za stavljanje u promet Fajzerove vakcine namenjene deci starijoj od 12 godina.

Kako se navodi u saopštenju CInMED, objavljenom na sajtu, na osnovu pozitivne ocene kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti, pre dva dana izdata je dozvola za stavljanje u promet leka komimati (Comimaty), proizvođača Fajzer iz Belgije.

Dozvola je, kako se navodi, izdata po ubrzanom postupku, budući da je vakcina 21. decembra prošle godine dobila dozvolu za stavljanje u promet u zemljama Evropske unije centralizovanim postupkom, a da je CInMED predata dokumentacija istovetna onoj na osnovu koje je vakcina odobrena u EU.

„Vakcina komimati je indikovana za aktivnu imunizaciju u cilju prevencije bolesti kovid-19 izazvane virusom SARSCoV-2 kod osoba uzrasta 12 godina i starijih. Namenjena je za intramuskularnu primenu, kao serija vakcinacije od dve doze. Preporučuje se da se druga doza primeni tri nedelje nakon prve doze“, pojasnio je CInMED.

Dodaje se da je ta vakcina formulisana tako da sadrži informacionu RNK sa modifikovanim nukleozidom ulipidnim nano česticama, što omogućava dopremanje nereplikujuće RNK do ćelija domaćina i davanje signala za prolaznu ekspresiju SARS-CoV-2 S antigena.

„Vakcina dovodi kako do stvaranja neutrališućih antitela, tako i do ćelijskog imunskog odgovora na Santigen, što može doprineti zaštiti od kovida-19“, navodi se u saopštenju CInMED.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*