U Crnoj Gori počela otpuštanja zbog neradne nedelje

PODGORICA: Iz kompanije Delta Siti, koja upravlja istoimenim trgovačim centrom u Podgorici, kažu da su njihovi zakupci za tri meseca, koliko se u Crnoj Gori primenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedelja i državni praznici postali neradni dani, zabeležili pad prometa od 18 posto i da su otpustili više od 80 radnika.

Pad prometa se odnosi na prodaju odeće, obuće,aksesoara , i nije zabeležen u supermarketima, rekli su iz Delta Sitija za Vijesti.

Foto: pixabay.com

“Do sada je preko 80 ljudi ostalo bez posla. Ovaj broj će se povećavati shodno procesu optimizacije radnih mesta, koji je u toku. Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir, to je specifičnost šoping molova, koji više predstavljaju deo turističke ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice“, naveli su iz te kompanije.

Dodaju da je šoping mol građanima Podgorice i Crne Gore i turistima najatraktvniji i najdostupniji tokom vikenda, odnosno danima kada oni ne idu na posao.

“Primetan je trend odlazaka građana u Skadar, Trebinje i Dubrovnik nedeljom, gde trgovine, posebno modne maloprodaje rade. U svim državama regiona i većini evropskih zemalje, šoping molovi su izuzeti iz primene ovog zakona zbog značaja koji imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu”, ističu iz ove kompanije.

Upravo su firme koje upravljaju šoping molovima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocenu ustavnosti ovog zakona.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*