U Crnoj Gori rade sezonci sa Tajlanda, Kube, iz Meksika

Kotor (Pixabay)

PODGORICA – Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izdalo je od 1. januara do 10. avgusta 2021. godine 1.438 dozvola za sezonsko zapošljavanje.

Najviše dozvola dobili su državljani iz zemalja regiona, a zanimljivo je da ima sezonaca koji su na rad u Crnu Goru došli sa Tajlanda, Kube, Mauricijusa, iz Meksika i Nepala, piše Pobjeda pozivajući se na informacije dobijene iz vlade.

Najviše stranih sezonskih radnika, kako se navodi, tradicionalno dolazi iz Srbije. Njih je do 10. avgusta ukupno bilo 844, iz Bosne i Hercegovine je došlo 178 sezonaca, sa Kosova* 166., iz Severne Makedonije 86, iz Albanije 40 i samo četiri iz Hrvatske.

Državljanima Ukrajine izdato je 39 dozvola za sezonsko zapošljavanje, Turske 25, Rusije 16, Italije šest, Belorusije pet, a Gruzije četiri. Na radu u Crnoj Gori su tri sezonca iz Kube i po dva iz Slovačke i Mađarske. Po jedan sezonac došao je iz Egipta, Francuske, Izraela, Kazahstana, Kine, Letonije, Mauricijusa, Meksika, Moldavije, Nepala, Poljske, Tajlanda, Češke i Španije, dodaje list.

Kada je reč o domaćoj radnoj snazi, na sezonskim poslovima ove godine je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, uposleno 6.425 crnogorskih građana.

Najveća tražnja za sezoncima i dalje je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Prema podacima Zavoda, do 30. jula ove godine na poslovima u delatnosti usluge smeštaja i ishrane angažovana su bila 722 sezonska radnika iz inostranstva, odnosno 60 odsto, prenosi Tanjug.

U ostalim uslužnim delatnostima zaposleno je bilo 370 sezonaca ili trećina stranaca.

„U delatnosti saobraćaj i skladištenje zaposlena su 43 sezonska radnika iz inostranstva, u poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu 30, dok je za delatnost umetnost, zabava i rekreacija izdato 18 dozvola za sezonsko zapošljavanje”, rečeno je Pobjedi u Zavodu.

Uporedni podaci pokazuju da je ove godine broj sezonskih radnika iz inostranstva u Crnoj Gori znatno porastao u odnosu na 2020, kada su, zbog pandemije koronavirusa, ogromnu većinu sezonaca činili crnogorski građani. Brojke, ipak, još nisu na nivou onih iz 2019. godine u kojoj je 3.124 stranaca bilo na sezonskom radu u Crnoj Gori.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*