U Crnoj Gori se privremeno zatvaraju noćni klubovi i diskoteke

( EPA/KOCA SULEJMANOVIC)

U Crnoj Gori će od danas do 2. avgusta privremeno biti zabranjen rad diskoteka i noćnih klubova na otvorenom i zatvorenom prostoru, zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Trenutno je obolelo 480 osoba.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je da se novim merama zabranjuju žurke i muzički festivali u zatvorenom prostoru.

On je kazao da očekuje da će od 2. avgusta ovi objekti ponovo početi da rade za one koji su vakcinisani prvom dozom, ili u potpunosti, imaju negativan PCR test ili potvrdu o preboljenom kovidu-19 u poslednjih 180 dana.

Za boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata će nakon 2. avgusta važiti isti uslov. Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se brzi negativan antigenski test niti test na antitela.

Kako je rečeno, najteža situacija je trenutno u Budvi.

Galić je kazao da je testiranje na granicama neizvodljivo jer bi dolazilo do velikih zastoja.

„Nigde u svetu na kopnenim putevima ne postoji testiranje putnika”, objasnio je Galić.

Pojasnio je da se pozitivne osobe zadržavaju u smeštajima u kojima se nalaze i da se prate njihovi kontakti.

„Imamo preko 100.000 turista, od kojih je 11.450 testirano. Svega 153 je bilo pozitivno i svi su propraćeni”, naveo je on, prenosi Beta.

Upitan o starosnoj strukturi novozaraženih poslednjih dana, Galić je odgovorio da su u poslednje vreme obolevali mladi i nevakcinisani – do 29 godina.

„Ne treba zaboraviti da je dosta njih asimptomatskih i mogu da infekciju prenesu starijima koji ispoljavaju teže oblike bolesti”, rekao je direktor IJZ.

Pojasnio je da i vakcinisani mogu u određenom obimu da obole, ali se vakcinacijom sprečavaju teži oblici bolesti i smrt.

U Crnoj Gori je prvom dozom vakcinisano oko 170.000 ljudi, a drugom oko 150 hiljada, što je više od trećine punoletnih građana.

Korona virus je prebolelo oko 100.000 ljudi u Crnoj Gori, a preminulo je 1.624.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*