U Holandiji nemiri drugu noć za redom zbog korona mera

(Foto Beta/AP)

HAG – U Holandiji su, drugu noć za redom, izbili nemiri zbog novih pravila izolacije usled sve većeg broja slučajeva zaraženih koronom.

Demonstranti su napali policiju i palili bicikle u Hagu, u noći nakon što su prethodno protesti u Roterdamu postali nasilni pa je policija otvorila vatru i ranila najmanje tri osobe, prenose lokalni mediji.

U Holandiji su u subotu drugu noć za redom izbili neredi u nekoliko gradova. Demonstranti sa kapuljačama zapalili su bicikle na ulicama Haga, dok je policija za suzbijanje nereda koristila konje, pse i palice kako bi rasterala masu.

Najmanje sedam osoba je uhapšeno.

Policija je saopštila da je neko bacio kamen kroz prozor vozila hitne pomoći koja je u prolazu prevozila pacijenta, javlja Tanjug.

Haška policija objavila je na Tviteru da je pet policajaca povređeno, a jedan je odvezen vozilom Hitne pomoći sa povredom kolena.

Nemiri su usledili nakon noći nereda u Roterdamu koje je gradonačelnik osudio kao „orgiju nasilja”. Policija je ispalila hice upozorenja i direktne hice „jer je situacija bila opasna po život”, prenosi Rojters.

Najmanje tri demonstranta su na bolničkom lečenju zbog prostrelnih rana, rekli su policajci. Vlasti su pokrenule istragu o incidentu.

Holandija je prošle subote uvela trosedmično delimično zatvaranje nakon što je zabeležila rekordan porast slučajeva kovida-19.

Barovi i restorani moraju se zatvoriti u 20 sati, a zabranjena su veća okupljanja na sportskim događajima.

Mnoge vlade širom kontinenta uvode nova ograničenja u pokušaju da se izbore sa rastućim brojem zaraženih. Brojne zemlje su nedavno prijavile rekordno visok dnevni broj slučajeva.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*