U hramu Svetog spasa obeležena slava zaštitnika Herceg-Novog

Slava zaštitnika našeg grada, Svetog Arhiđakona Stefana, obežena je jutros u hramu Svetog spasa na Toploj. Liturgiju je služio jeromonah manastira Savina Makarije, prisustvovali su brojni građani, kao i predsednik Opštine Herceg-Novi Stevan Katić i potpredsednica Danijela Đurović sa saradnicima.

Jeromonah Makarije je prisutnim vernicima uputio poruke mira, koji treba da “nađemo u sebi” i čuvamo.

Prisutnima se obratio i protojerej-stavrofor Radmir Nikčević, arhijerejski namjesnik hercegnovski, koji je istakao značaj saradnje sa gradskom upravom na očuvanju verskih objekata, koji su “večno i neprolazno” nasleđe našeg grada.

„Onaj ko hoće da bude prvi, treba da služi svima. To je radio i kralj Tvrtko koji je krunisan na moštima Svetog Save, to je radio i Stefan Vukčić Kosača, suosnivač grada, to su radili mnogi gradonačelnici ovog grada. To danas radi i Stevan Katić, onaj koji služi svima nama na dobro ovog grada“ – poručio je Nikčević i čestitao praznik.

Predsednik Katić ponosan je što grad održava svoju tradiciju i običaje Njegoševe, istinske Crne Gore.

„Lokalna uprava na čijem sam čelu dala je značajan doprinos u poslednjem periodu da se vratimo tradiciji i običajima. Kroz saradnju sa našom crkvom obnovili smo nekoliko hramova i otvorili muzej Njegoševa škola. Nastavićemo i ubuduće tu saradnju“ – poručio je Katić i čestitao svima slavu osnivača grada.

Krsna slava kralja Stefana Tvrtka I Kotromanića, koji je osnovao Herceg-Novi, bila je Sveti Arhiđakon Stefan, pa se ovaj svetac smatra i zaštitnikom našeg grada. Program proslave biće nastavljen večeras na tvrđavi Kanli Kula, gdje će od 21 sat biti održano veče ruskih i srpskih narodnih pesama i igara.

Izvor: Opština Herceg Novi

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*