U Hrvatskoj 67 odsto testiranih ima britanski soj koronavirusa

ZAGREB – Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš informisao je danas vladu o epidemiološkoj situaciji i istakao da 67 odsto testiranih u toj zemlji ima britanski soj korona virusa.

„Rast broja novozaraženih (2.422) dovoljno govori o ozbiljnosti situacije. Danas je dvostruko više ljudi na respiratorima u odnosu na početak marta. S današnjim danom na respiratoru su 144 osobe”, rekao je Beroš otvorenom delu sednice vlade.

Imajući na umu uskršnje praznike, kazao je, zaraza se može sprečiti pridržavanjem mera. Apelujući na građane da poštuju mere, Beroš je rekao da je Hrvatskoj isporučeno 540.845 doza cepiva, od kojih su utrošene 463.003 doze ili 86 posto, prenosi Tanjug.

Inače  čelnici Grada Zagreba poništili su odluku koja je doneta ranije  o obaveznom nošenju maski na otvorenom.

Nakon što je Štab civilne zaštite objavio da je od Nacionalnog štaba zatraženo odobrenje za strožije mere, među kojima je i obavezno nošenje maski na otvorenom, nadležni su saopštili da se od te odluke odustalo.

V.d. gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević preuzela je upravljanje zagrebačkim Štabom, smenivši tako Oliveru Majić koja je dosad upravljala tim telom i poništila je odluku o obavezi nošenja maski na otvorenom, prenosi Indeks.

„Želim da vas obavestim da preuzimam vođenje Štaba Grada Zagreba, odgovorna sam osoba u Zagrebu i ne bežim od odgovornosti. Žao mi je što je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obaveznom nošenju medicinskih maski na otvorenom. Ovo je prilika da pozovem sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mera, nose maske u zatvorenom i dezinfikuju predmete”, rekla je v.d. gradonačelnica, prenosi Tanjug.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*