U Institut za onkologiju stigli novi aparati za zračenje

NOVI SAD: U Institut za onkologiju Vojvodine stigla su dva nova aparata za zračenje, a za deset dana će biti dopremljen i CT simulator.

             Foto: Dnevnik.rs

Kako je za „Dnevnik“ rekao direktor Instituta profesor dr Zoran Radovanović, u pitanju je komplikovana, skupa i brojna oprema, i jedan deo je stigao danas, a ostatak opreme stiže sutra.

– Oprema će montirana u narednih mesec dana, a za desetak dana nam stiže i CT simulator. Nakon toga sledi obuka zaposlenih i već krajem oktobra prva grupa ide na obuku. Kada sve bude montirano, počeće probni rad, a očekujemo da aparati počnu da rade posle Nove godine – kazao je dr Radovanović.

Nabavka dva aparata za zračenje, kao i opremanje prostora u kojima će oni biti smešteni koštalo je 6,5 miliona evra, od čega je Pokrajinska vlada dala milion evra za adaptaciju prostora i nabavku CT simulatora. Ostali novac obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, uz pomoć kredita Svetske banke.

Za nove aparate za zračenje prvo je obezbeđen prostor, odnosno rekonstruisana su dva stara bunkera. Dr Radovanović kaže da su tokom pripreme bunkera praktično morali da ugase dva stara aparata za zračenje, a od danas će jedan od ta dva aparata početi ponovo da radi i na njemu će svakodnevno moći da se zrači između 50 i 60 bolesnika.

                                                Foto: Dnevnik.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*