U Kolumbiji zaplenjeno rekordnih 12 tona kokaina

Kolumbijska policija zaplenila je više od 12 tona kokaina od glavne kriminalne grupe, što je najveća zaplena u dugogodišnjoj borbi protiv krijumčarenja droge, saopštio je predsednik te zemlje Huan Manuel Santos.

Kokain, čija se tržišna vrednost procenjuje na oko 360 miliona dolara, pronađen je zakopan u zemlji na četiri farme, na plantažama banana u severozapadnoj provinciji Antiokvija, u blizini granice sa Panamom.

„Zahvaljujući policijskoj operaciji, u saradnji sa obaveštajnim službama prijateljskih zemalja, došlo je do najveće zaplene u istoriji“, rekao je Santos u policijskoj stanici, gde su prikazani zaplenjeni paketi kokaina.

Predsednik Kolumbije je zaplenjeni kokain doveo u vezu sa grupom krijumčara droge, poznatom kao „Zalivski klan“, a koja je postala jedna od najvećih pretnji po bezbednost posle potpisivanja mirovnog sporazuma prošle godine sa Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC).

Santos, kojem sledeće godine ističe mandat, obećao je da će poslati 80.000 vojnika i policajaca u oblasti koje su nekada bile pod kontrolom FARC u nameri da spreči pokušaje novih krijumčarenja droge.

Tokom trodnevne operacije, uhapšene su četiri osobe, saopštila je policija.

„Zalivski klan“ predvodi begunac Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otonijel. SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi rezultirale njegovim hapšenjem ili smrću.

Osim droge, ta kriminalna grupa se bavi i ilegalnim rudarstvom, a većina članova, kojih prema procenama ima 1.500, ranije je bila u redovima desničarskih paravojnih grupa, prenosi Rojters.

Kolumbija je jedan od vodećih svetskih proizvođača kokaina, s proizvodnjom od oko 910 tona godišnje.

Ove godine, pripadnici policijske jedinice za borbu protiv narkotika zaplenili su 362 tone kokaina.

 

Izvor: rtv.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*