U Krupnju podeljeni stanovi izbeglim porodicama, gotov i kompleks zgrada u Novom Sadu

KRUPANJ –

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je danas u Krupnju svečanom otvaranju zgrade za izbegle porodice i najavio da se uskoro može očekivati useljavanje zgrada u Svilajncu, Sevojnu, Bačkom Petrovcu i Bačkoj Palanci.

Dačić je kazao i da je završen kompleks zgrada sa 276 stanova u Novom Sadu, dok će sutra, kako kaže, biti dodeljeni ključevi za 20 stanova u Valjevu.

Reč je o Regionalnom projektu stambenog programa u Srbiji u okviru „potprojekta 5“.

TANJUG / MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA / an

„Stanovi koje danas vidimo izgrađeni su kao deo Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa. Vrednost ovog Potprojekta iznosi 52 miliona evra, od kojih je 38 miliona obezbeđeno iz donacije Regionalnog stambenog programa, a nešto više od 13 miliona evra je nacionalna kontribucija“, rekao je Dačić u Krupnju.

On je naveo da je planirana dodela 1.847 stambenih rešenja, a od tog broja 827 stanova u 25 lokalnih samouprava.

„Objekat u Krupnju sa pet stanova ukupno je finansiran sa 175.000 evra iz Fonda Regionalnog stambenog programa, a na ovaj iznos treba dodati i vrednost građevinskog zemljišta i infrastrukture koje je donirala lokalna samouprava, na čemu smo joj najiskrenije zahvalni“, rekao je Dačić.

Ministar je kazao da je useljenje u stanove već realizovano u martu mesecu ove godine, ali da obzirom na okolnosti u vezi sa borbom protiv epidemije novog korona virusa, sada koristi priliku da čestita korisnicima programa useljenje u njihove nove domove.

„Za vas i vaše porodice ovo je novi početak, a za nas koji smo bili uključeni u pregovore i realizaciju Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, ovo je svojevrsna humanitarna i moralna obaveza“, istakao je ministar Dačić.

Svečanosti su prisustvovali Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Srbije, Ivan Isailović, predsednik opštine Krupanj, kao i predstavnici drugih institucija i organizacija.

Zgrada u Krupnju sa pet stanova namenjena je izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji ove opštine.

Finansijska sredstva za izgradnju objekta u Ulici Luke Stevića bb obezbeđena su delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, dok je zemljište i prateću infrastrukturu obezbedila opština Krupanj. Ukupna vrednost radova iznosi 173.604,14 evra, a bruto površina objekta je 410,77 m2, naveo je Komesarijat.

Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*