U Kulpinu uručeno šest stanova izbegličkim porodicama

KULPIN –

U okviru Regionalnog stambenog programa, u Kulpinu je danas uručeno šest stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koje imaju trenutno prebivalište na teritoriji opštine Bački Petrovac.

Prošlo je više od 26 godina otkako su Milana Radišić i njena porodica u ratnom vihoru ostali bez svog doma. Nakon čestih promena mesta prebivališta i podstanarskog života, konačno su dobili krov nad glavom.

kulpin

Izvor: RTV

,,Bački Petrovac je širom otvorio ruke i primio mnogo izbeglica a među njima i ove porodice koje će danas da se skuće uz pomoć države i donatora. Nije bilo lako za sve ove godine naročito za one starije ljude koji su izbegli, ostavili tamo sve što su stekli i ovde morali da grade život ispočetka“, rekla je Milena.

Za izgradnju ovih stanova izdvojeno je oko 180 hiljada evra, gde su najvećim delom sredstva obezbeđena iz Fonda Regionalnog stambenog programa i opštine Bački Petrovac.

,,Ponosni smo što smo najveći donator Regionalnog stambenog programa. Na ovom primeru još jednom vidimo solidarnost naroda Evropske unije sa ljudima u Srbiji i na zapadnom Balkanu kojima je potrebna pomoć“, rekla je Brigit Kuhar, program menadžer u Delegaciji EU u Srbiji.

U proteklih pet godina Opština Bački Petrovac u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije, uspela je da trajno zbrine 45 izbegličkih porodica.

kulpin, kuće, izbeglice

Izvor: RTV

,,Kada se sve sabere 45 porodica složićete se, da nije mali broj. Pogotovo ne za našu opštinu koje su našle podršku u državi Srbiji kroz instituciju lokalne samouprave i svih ostalih organa, i danas smo prisustvovali stvarno jednom lepom događaju da šest porodica, a videli ste po njihovim osmesima i po načinu na koji su prihvatili te ključeve da oni ustvari dobijaju krov nad glavom nakon više od 26 godina“, rekao je Srđan Simić, zamenik predsednika Opštine Bački Petrovac.

„Bački Petrovac je na ovaj način postao jedno od 60-ak opština u kojoj više nemamo nerešenih slučajeva, nerešenih porodica, nerešenih zahteva. Dakle to je nešto što je jako dobro kada vi imate 60-ak opština u kojima više nema ni jednog nezbrinutog izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske“, rekao je Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije.

U Srbiji trenutno boravi oko 28 hiljada lica sa izbegličkim statusom, a od 2015-te iz budžetskih i donatorskih sredstava, regionalnim stambenim programom, zbrinuto je više od 20 hiljada porodica.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*