U Novi Sad stiže japanski Nidek, proizvodnja od kraja 2022.

Novosadska skupština bi, na sednici zakazanoj za ponedeljak, trebalo da glasa o prodaji oko 21,2 hektara gradskog zemljišta u radnoj zoni „Sever 4” kompaniji „CTP Invest” iz Beograda, koja će tu potom izgraditi pogon za potrebe japanskog „Nideka”.
s
Foto: Grad Novi Sad

Vrednost zemljišta procenjena je na 993,7 miliona dinara, odnosno oko 8,5 miliona evra, a u pismu o namerama, koje su 15. marta Nidek i CTP poslali gradskim vlastima, planirana je, u prvoj fazi, fabrika za potrebe automobilske industrije na 26.000 kvadratnih metara i sa 300 zaposlenih, a koja bi trebalo da proradi do kraja 2022. godine.


Pregovori s „Nidekom”, koje su više od dve godine vodile vlasti na svim nivoima, izgleda da su okončani uspešno, a za svega dvadesetak dana  od pisma o namerama CTP je na korak od kupovine zemljišta u radnoj zoni Sever 4

Iz pomenutog pisma o namerama, može se videti da „Nidek” planira da u Novom Sadu za početak proizvodi „elektromotore namenjene unapređenju udobnosti i upravljanja automobilima”. Između ostalog, namera CTP-a je da do 2026. godine otkupi još 16 hektara zemljišta za dalje faze investicije „Nideka”.

Foto: Grad Novi Sad

Delegacija japanske kompanije „Nidek” posetila je krajem februara Novi Sad, gde joj je gradonačelnik Miloš Vučević predstavio nekoliko lokacija za buduću fabriku

Nova fabrika bi trebalo da bude opremljena „najsavremenijim tehnologijama i mašinama”, dok je oprema za proizvodnju i montažu gotovo potpuno automatizovana. Dalje se kaže da se u proizvodnji ne koriste škodljivi materijali, a da sama proizvodnja zahteva visok procenat obrazovanog osoblja.


Godišnja zarada 14 milijardi dolara

Za „Nidek korporaciju”, u pismu o namerama, kaže se da je na tržištu skoro 50 godina i da je svetski lider  na tržištu jednosmernih elektormotora bez četkica. Kompanija iz Kjota pravi motore, elektroniku i optičke komponente u više od 200 pogona u 30 država. Sa skoro 120.000 zaposlenih, Nidek je prošle godine zaradio više od 14 milijardi dolara, dok mu je tržišna kapitalizacija 71,9 milijardi dolara.


Pregovori s „Nidekom” koje su više od dve godine vodile vlasti na svim nivoima, izgleda da su okončani uspešno, a za svega dvadesetak dana od pisma o namerama, CTP je na korak od kupovine zemljišta u radnoj zoni Sever 4, gde je već izgradio pogon u kojem se nalazi BMTS, a postoji mogućnost i da od Novog Sada otkupe halu u kojoj je trenutno zakupac američki „Lir”. Pored ovih fabrika, nalaziće se i budući pogoni „Nidek korporacije”.


Postoji mogućnost i da japanska kompanija od Novog Sada otkupi halu u kojoj je trenutno zakupac američki „Lir”

Rekosmo da je dvadesetak dana bilo dovoljno da Novi Sad, nakon pisma o namerama, izmeni program koji uređuje i prodaju gradskog zemljišta, da 25 marta Vlada Srbije izda zaključak da je investicija CTP-a i Nideka od značaja za Srbiju, da bi 29. marta, na osnovu toga, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pokrenuo postupak prodaje zemljišta neposrednom pogodbom, što je i obavljeno sutradan pred nadležnom komisijom. Ostalo je još i da Skupština Novog Sada potvrdi ovaj dokumenat, i da u narednih dana novosadski gradonačelnik potpiše ugovor o prodaji sa CTP-om. Vrednost zemljišta od 4.679,46 dinara po kvadratu odredila je Poreska uprava na osnovu tržišne vrednosti.

Delegacija japanske komapnije „Nidek” posetila je krajem februara Novi Sad, gde im je gradonačelnik Miloš Vučević predstavio nekoliko lokacija za buduću fabriku, objavio je sam Vučević na svom Instagram nalogu. Ovim je najverovtnije i stavljena tačka na pitanje da li japanska kompanija dolazi u Novi Sad. Predviđena je investicija od skoro dve milijarde dolara. U međuvremenu „Nidek” je krajem januara otvorio dve ćerke firme u Srbiji, a najviši menadžment sve češće je gost republičkih, pokrajinskih i gradskih vlasti.

– Danas sam imao veliku privilegiju da u našem gradu ugostim gospodina Kinteru Izumida drugog čoveka moćnog japanskog „Nideka”, kompanije koja je jedan od globalnih lidera u proizvodnji elektromotora za vozila nove generacije i da mu pokažem nekoliko poslovnih lokacija koje bi im mogle odgovarati – „postavio” je Vučević juče na svoj Instagram nalog.

On je tada najavio da će ova investicija biti „teška” skoro dve milijarde dolara, da je u planu kupovina zemljišta u industrijskoj zoni „Sever 4” i da će se u novoj fabrici proizvoditi do 300.000 jedinica do 2023. godine. – Ovim naš grad postaje regionalni industrijski centar prvog reda, problem zapošljavanja će gotovo nestati, a posebno mi je drago što će visokokvalifikovani diplomci sa naših tehničkih fakulteta dobiti još jedno mesto za rad sa izuzetnim mogućnostima za poslovni napredak – istakao je Miloš Vučević.


U prvoj fazi planirana je fabrika za potrebe automobilske industrije na 26.000 kvadratnih metara i sa 300 zaposlenih

U svojoj objavi na društvenoj mreži, novosadski gradonačelnik je najavio onu realnost, kako je rekao,  kakvu je naš Novi Sad uvek zasluživao, odnosno da bude moćan i progresivni grad 21. veka, koji je na raskršću puteva, iz koga retko ko odlazi, već mu mnogi dolaze, jer znaju da će im taj grad pružiti sve ono čemu teže.

– To je taj Novi Sad energije, ideja, rada i mladosti, zadovoljnih ljudi i porodica koji u svom gradu ostvaruju karijeru, radeći u prestižnim svetskim kompanijama koje traže vrhunsko obrazovanje, ali i nude izgradnju seta veština koje se retko gde drugde mogu steći. To je Novi Sad koga više niko neće moći da zaustavi, grad koji će uskoro prevazići čak i ono što su donedavno bili samo snovi – zaključio je Miloš Vučević.

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*