U Novom Sadu obeležen Dan ustanka protiv fašizma

Povodom obeležavanja 7. jula – Dana ustanka naroda Srbije protiv fašizma, član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić položio je vence na Spomen groblje u Novom Sadu, a zatim i na Spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

„Ovde smo da ukažemo na značaj tradicije obeležavanja Dana ustanka protiv fašizma i da naglasimo da borci protiv fašizma, kao i sve žrtve pale za slobodu, nikada ne smeju biti zaboravljeni. Zato danas odajemo počast svim herojima narodnooslobodilačke borbe zahvaljujući kojima mi danas živimo u miru. Oni su vlastitim životima platili cenu slobode, i zaslužuju večno divljenje i poštovanje.Grad Novi Sad svake godine obeležava ovaj značajan datum, jer samo kroz sećanje možemo novim generacijama predočiti opasnosti koje i dalje postoje u modernom dobu, iako često menjaju način eksponiranja. Fašizam je najveće zlo istorije i nadamo se da se nikada neće ponoviti. U Novom Sadu gde živi mnogo nacija i naroda, ovaj dan je posebno važan, jer on svojom simbolikom proklamuje borbu za slobodu, jednakost i solidarnost, bez obzira na naciju, veroispovest ili bilo koju drugu opredeljenost“ – izjavio je Dalibor Rožić.

Ceremoniji polaganja venaca prisustvovali su predstavnici SUBNOR-a i degacija Rezervnih vojnih starešina Grada Novog Sada. Dan ustanka obeležava godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*