U okviru projekta Fondacije „Novi Sad – evropska prestonica kulture” izložba o istoriji stripa

 okviru projekta “Balkan ekspres” planirana je multimedijalna izložba “Od Nevena do Betmena”, te je Fondacija Evropska prestonica kulture raspisala tender za usluge realizacije, što podrazumeva izradu idejnog rešenja za dizajn, planiranje postavke i postavku u sklopu klastera “Grad stripa”, koji je sastavni deo programskog luka “Druga Evropa”.
17-strip
Foto: Dnevnik.rs

Kako je objašnjeno, izložba bi trebalo da predstavlja retrospektivu nastanka i razvoja stripa s akcentom na srpski strip u evropskom i svetskom kontekstu, a namenjena je najširoj, ali i akademskoj publici, kao i međunarodnim i lokalnim stručnjacima i ljubiteljima te vizuelne umetnosti. Procenjena vrednost javne nabavke je 4,9 miliona dinara, bez PDV-a, a ponude na tender podnose se do 18. oktobra.

“Balkan ekspres” je projekat koji podstiče saradnju i povezuje lokalne i evropske umetnike u oblastima stripa, ilustracije i animacije, a organizatori napominju da im je želja da u godini titule Evropske prestnice Novi Sad pozicioniraju kao grad stripa.

Kako se iz tenderske dokumentacije može primetiti, izložba “Od Nevena do Betmena” trebalo bi da pokrije prostor od 550,78 kvadrata, te da, putem multimedije, štampe, animacije i interaktivnog pristupa, posetioce provede kroz sledeće periode stvaralaštva: proto-stripove (praistorija i rana istorija), vizuleno pripovedanje srednjeg veka, platinasto doba (1880-1934), zlatno doba (1935-1941), srebrno doba (1953-1970), bronzano doba (1971-1990), gvozdeno doba (1991-2011) i današnje – silicijumsko doba. Objašnjeno je da bi ti periodi trebalo bi da posluže realizatoru kao inspiracija za prikaz sadržaja na plakatima, zidovima, te video ili svetlosnim projekcijama.

Jedan od ciljeva izložbe je i približavanje stripa široj publici, kroz multimedijalnu postavku, kao i podizanje svesti o značaju kulturnog nasleđa u evropskim okvirima, te promovisanje stripa, ne samo kao umetnosti, već i kao samoodržive kreativne industrije.

 

Projekat „Novi Sad – evropska prestonica kulture“ je realizovao Dnevnik Vojvodina press d.o.o. uz podršku Grada Novog Sada, a stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio novac.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*