U Privrednoj komori Vojvodine održan je tematski skup „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“

U Privrednoj komori Vojvodine održan je tematski skup  „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“ u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine uz medijsku podršku „ Dnevnik- Poljoprivrednik AD“.

Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Privredna komora Vojvodine  spremna da podrži   ovakve skupove  , jer smo u stalnom kontaktu sa privrednicima i znamo šta su njihovi zahtevi kao i potrebe za što boljim poslovanjem. Da je poljoprivreda od velikog značaja za privredu Republike Srbije a samim tim i AP Vojvodine  govore rezultati koje je poljoprivreda postigla u prošloj godini uprkos pandemiji izazvanoj Kovidom- 19.  Poljoprivreda je u 2020 u odnosu na prethodnu godinu imala rast od 4,4 %. Značajan udeo u BDP-u je poljoprivreda 7, 7 % za prva tri kvartala. Statistika pokazuje i da je u 2020. godini ukupna vrednost agrarne spoljnotrgovinske razmene u AP Vojvodini iznosila 2, 3 milijarde evra i veća je za 14, 7 % u odnosu na 2019. godinu.  Izvoz agrara u 202. u AP Vojvodini veći je za 13, 6 % naglasio je Vučurević. Najznačajniji izvozni proizvod agrara je kukuruz , koji čini 24, 9 % ukupnog agrarnog izvoza Pokrajine, a učešće APV u izvozu kukuruza iz Republike Srbije je 76%.

 

Biljana  Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja istakla je da je važno da se ovakvi skupovi održavaju. U prošloj godini u okviru podsticaja u Upravi za agrarna plaćanja isplaćeno je  preko 40 milijardi dinara ,  od čega je 11 milijardi za podsticaje u ruralnom razvoju. Za 2021. godinu planiramo da  nastavimo sa podsticajima  kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima istakla je Petrovićeva.

Mladen  Petreš , pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  istakao je na skupu da je resorni sekretarijat raspisao konkurse putem kojim pruža mogućnost poljoprivrednicima  da  apliciraju i predstavio ih pojedinačno.  Značajno je što se u Privrednoj komori Vojvodine često organizuju skupovi posvećeni poljoprivredi i mi smo tu da ih podržimo  kako bismo našim poljoprivrednicima pružili što više informacija o aktuelnim merama pomoći i konkursima.

Mladen Petković, sekretar Udruženja poljoprivrede PKV  rekao je pozdravljajući skup da  će upravo komora biti tu da na ovakvim skupovima  okupi sve one koji mogu da pomognu poljoprivredu – kako bi pružili relevantne informacije kao i same poljoprivrednike.

Na skupu su konkursne i kreditne linije predtavili i Đorđe Raković, direktor Garancijskog fonda AP Vojvodine , Aleksandar Bogdanović, direktor Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede i Jelena Trenkić ispred Razvojnog fonda AP Vojvodine.

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*