U prvoj polovini godine ekonomski rast od 4,5 odsto

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je da je ekonomski rast u Srbiji u drugom kvartalu ove godine bio 4,4 odsto, što je, kako je ocenila, fantastična vest za sve građane, budući da je taj rast bio planiran na nivou od 3,6 odsto.

Brnabić je, na predstavljanju platforme za razvoj IoT (Internet of Things) usluga zasnovanoj na LoRa WAN tehnologiji u kompaniji „Telekom Srbija“, istakla da to, sa rastom od 4,6–4,7 odsto u prvom kvartalu, čini rast od 4,5 odsto u prvoj polovini godine.

Ona je najavila da će Vlada Srbije u oktobru ili novembru predložiti Narodnoj skupštini ukidanje zakona kojim su smanjene penzije, i dodala da dobri ekonomski rezultati za prvih šest meseci ove godine daju prostor za nešto ranije povećanje penzija, ali i plata u javnom sektoru.

„Prethodnih dana sam razgovarala sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim i očekujem da ću u narednih nekoliko dana izaći sa “vremenskim odrednicama” u vezi sa povećanjem primanja“ – istakla je predsednica Vlade.

U poslednja dva meseca, kako je dodala, intenzivno se radi na konačnom uređenju sistema plata, koje je odlagano, kako bismo od januara naredne godine imali platne razrede u javnom sektoru.

Premijerka je navela da smatra da će Srbija imati benefit od reforme EU koju najavljuju evropski lideri, među kojima je predsednik Francuske Emanuel Makron, ali i istakla da Srbija treba da se fokusira na reforme koje treba da sprovede prvenstveno zbog sebe same.

„To je svakako dugotrajan i težak proces. Srbija će imati benefite od jače Evropske unije, to je i nama u interesu i naša zemlja bi i danas imala bolju poziciju da je Unija malo jača“ – objasnila je Brnabić.

Ona je dodala da se, s druge strane, ne bi obazirala na pitanje da li će ta reforma otežati put Srbije u EU, jer naša zemlja zna šta treba da čini.

„Predstoje nam ozbiljne reforme na putu ka EU, a naš posao je da ih na iskren i istinit način sprovedemo, a ne da samo usvajamo zakone da bismo informisali EU da smo to učinili, već da ih stvarno primenimo, kako bi građani i privreda osetili sve reforme“ – poručila je predsednica Vlade.

Premijerka je, povodom navoda da London namerava da spreči da se u avgustu u Savetu bezbednosti UN održi redovna sednica o situaciji na Kosovu i Metohiji, ocenila da je to neozbiljno i politički neiskreno.

Smatram da je to neozbiljno, posebno od zemlje koja je, i pored toga što izlazi iz EU, insistirala na tome da ostane vezana za rešavanje problema i regionalnu stabilnost i bude domaćin sastanka u okviru Berlinskog procesa, a s druge strane smatra da situacija na Kosmetu nije dovoljno relevantno pitanje da bude uključeno na dnevni red sednice SB UN, podvukla je Brnabić.

Pitanje Kosmeta je, kako je naglasila, važno ne samo za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, već i za sveukupnu regionalnu stabilnost i saradnju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*