U Somboru počeo sa radom Centar za kontrolu dijabetesa

SOMBOR –

Dom zdravlja „dr Đorđe Lazić“ u Somboru je među prvima u Srbiji koji je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom pokrenuo proces uvođenja nove usluge u prevenciji i lečenju dijabetičara. Ističu da sve više ljudi boluje od ove bolesti, te da je važno ne samo na vreme otkriti, već za one koji je imaju staviti pod kontrolu.

Nosilac projekta je somborski Dom zdravlja, a realizuje se uz saradnju sa lokalnom samoupravom, Savetom za zdravlje, Opštom bolnicom „Dr Radivoj Simonović“, Zavodom za javno zdravlje i Centrom za socijalni rad.

                                            RTV

U somborskom Domu zdravlja počeo je sa radom Centar za kontrolu dijabetesa, u kojem će pacijenti obavljati detaljne kontrolne preglede i laboratorijske nalaze. Cilj je da se na upućenim pacijentima otkrije u kojem stadijumu je bolest i kako je uznapredovala, te da se spreči amputacija ekstremiteta, gubitak vida i druge posledice.

Senadi Kanurić je dijabetes otkriven pre dve godine, ističe da redovno obavlja preglede, kako bi šećer stavila pod kontrolu.

„Radeći redovne kontrole krvi, pošto sam srčani bolesnik, otkrivena mi je šećerna bolest. Ja sam sada srećna zato što mogu bez čekanja doći ovde i ne moram da čekam na preglede sruge“, kaže ona.

U Domu zdravlja ističu da ima oko pet procenata stanovništva obolelih od dijabetesa, a sumnja se da je mnogo više onih kod kojih ova bolest još nije otkrivena.

„Ono što je novina sa Centrom za prevenciju dijabetesa je da rasterećujemo lekare koji su inače vrlo zauzeti administracijom i velikim brojem pacijenata, pa na žalost to zna ići na uštrb kvaliteta pruženih usluga naročito u nekim prevencijama, gde možemo sa dobrom obradom pacijenta i edukacijom jako puno da pomognemo da ne dođe do težih komplikacija“, napominje dr Emeše Uri, direktorka Doma zdravlja „dr Đorđe Lazić“ Sombor.

„Tu smo da sprečimo komplikacije koje može da dovede šećerna bolest. Promenom načina života može se doživeti stota. Dijabetes treba staviti pod kontrolu, oni koji imaju dijabetes treba da se potrude da dijabetes nema njih“, dodaje Vesna Mihaljčić, viša medicinska sestra Dom zdravlja „dr Đorđe Lazić“ Sombor.

Dijabetes zovu „tihim ubicom“, jer se otkriva tek kada nastanu komplikacije. Osim kontrole pacijenata, Centar sa ordinacijom u somborskom Domu zdravlja je pokrenut da bi se u jedinstveni informacioni registar evidentirali svi pacijenti sa kartonom praćenja razvitka ove bolesti do stavljanja pod kontrolu.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*