U Srpskoj čak 2.100 firmi ima samo po jednog zaposlenog

U Republici Srpskoj je u poslednjih pet godina broj firmi koje imaju samo po jednog radnika porastao za 240, tako da ih je na kraju prošle godine bilo 2.113.

Da odlično posluju, uprkos tome što nemaju više od jednog zaposlenog, najbolje pokazuje njihova višemilionska dobit, piše Glas Srpske.

Tako je na kraju 2018. godine, prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), ukupna dobit tih 2.113 registrovanih preduzeća sa jednim zaposlenim iznosila 56 miliona maraka (28,6 miliona evra).

EPA/MIKKO PIHAVAARA

 

Trend osnivanja „tašna-mašna“ preduzeća, koja se prepoznaju po tome što imaju samo jednog ili čak nijednog radnika, traje godinama, a ekonomista Zoran Pavlović kaže da mnoge od njih zaista dobro funkcionišu sa malim brojem ljudi.

„Firme sa jednim zaposlenim mogu biti podeljene u dve velike grupe. One koje su osnovali ljudi sa znanjem, a koji nisu mogli ili želeli da rade za druge, pa su sami pokrenuli svoj biznis, i firme koje su osnovane samo zbog velikog prometa novca, čijem je poreklu teško ući u trag“, naveo je Pavlović.

Firmi sa jednim zaposlenim najviše ima, kako dodaje, u IT sektoru, raznim savetodavnim i konsultantskim poslovima, ali i u građevinsko-uslužnim delatnostima.

„Ima ih i u trgovini, gde su pojedinci pokrenuli svoje poslove ukoliko su imali svoj kapital. Kupuju robu, pa je najčešće sami distribuiraju“, kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, veliki je broj onih koji su pokrenuli svoje poslove iz nužde, pa rade sami i kao direktor i kao radnik.

Izvor: Tanjug

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*