U Turskoj najviše obolelih od početka maja – 22.291; Žurka na Pagu „uvezla“ koronu u Austriju

ANKARA –

Broj novoobolelih od korona virusa u Turskoj danas je iznosio 22.291, što je najveći broj još od početka maja, pokazali su podaci ministarstva zdravlja iz Ankare, dok je broj preminulih pacijenata najveći u prethodnih šest nedelja – 76.

Turska je kroz jak pandemijski talas prolazila u aprilu, kada je broj obolelih išao i do 63.000 dnevno.

italija, korona, ljudi, maske, stari

Izvor: EPA-EFE/CESARE ABBATE

Najmanje je bilo posle okončanja lokdauna, kada je 4. jula zabeleženo 4.418 obolelih, a nakon toga je usledio porast.

Rojters dodaje da najnoviji porast prati praznik Kurban bajram koji je trajao od 19. do 23. jula, kada su brojni Turci napunili plaže.

Broj obolelih veći je u istočnim regionima gde je broj vakcinisanih manji u odnosu na nacionalni prosek.

Ministar zdravlja Fahretin Koča izjavio je da je 87 odsto novih slučajeva među osobama koje nisu potpuno vakcinisane, a brojka je još veća kada je reč o hospitalizacijama – tu je 95 odsto osoba koje nisu vakcinisane.

Žurka na hrvatskom ostrvu Pagu „uvezla“ koronu u Austriju

Nakon što je oko 19.000 osoba iz Austrije prošle nedelje prisustvovalo muzičkom festivalu u Hrvatskoj, mnogi su se u Austriju vratili zaraženi korona virusom.

U sedam od devet austrijskih pokrajina registrovani su oboleli koji su se vratili sa hrvatskog Paga, a do sada ih je više od 100.

Eksperti smatraju da je broj zaraženih koji su se vratili sa tog festivala u Austriju daleko veći, pa su posetioci festivala javno pozvani na testiranje.

Radi se o festivalu „Austria goes Zrce“ koji je održan na ostrvu Pagu, gde je žurka nastavljena čak i nakon što se jedan 21-godišnji Austrijanac utopio u moru.

Agencija za zdravlje i bezbednost namirnica (AGES) apelovala je na sve osobe koje su bile na festivalu da se testiraju, a imajući u vidu veliki broj učesnika, polazi se od toga da je Paški klaster ogroman.

Većina Austrijanaca za obaveznu vakcinaciju medicinara

Većina Austrijanaca je za uvođenje obaveze vakcinacije protiv korona virusa za sve zaposlene u zdravstvu i sektoru nege.

Istraživanje „Galup“ instituta je pokazalo da 59 odsto Austrijanaca podržava uvođenje takve obaveze, što odbija svega 38 odsto građana.

Za opštu obavezu vakcinacije izjasnilo se, međutim, svega 24 odsto Austrijanaca, a 70 odsto je protiv.

I kada je reč o uvođenju obaveze vakcinacije za druge grupe zaposlenih, situacija je različita.

Tako je svega 49 odsto za obaveznu vakcinaciju za nastavno osoblje.

Inače za 55 odsto Austrijanaca je u redu ako poslodavac, zbog povećanog rizika od infekcije, naloži vakcinaciju.

Istovremeno 56 odsto je protiv da se zaposleni, koji odbiju vakcinaciju, otpuste.

Predsednik Italije: Vakcinacija moralna i građanska dužnost

Samo zahvaljujući vakcinama možemo savladati virus. Imunizacija nas ne čini neranjivima, ali uveliko smanjuje mogućnost zaraze, njegovu cirkulacije i opasnosti, pa je iz tih razloga vakcinacija moralna i građanska dužnost, rekao je predsednik Italije Serđo Matarela na tradicionalnoj svečanosti “Ventaljo”, a prenosi agencija Ansa.

“Ventaljo” znači lepeza, a simbolično priznanje, stilizovanu lepezu, svake godine uručuje Udurženje italijanske štampe, predsedniku Republike i istaknutim političarim.

Obično se ceremonija koristi za pravljenje bilansa političke godine.

Ovom prilikom predsednik Matarela je podsetio da pandemija nije prošla, da je virus mutirao i pokazuje se još zaraznijim.

“Bez pažnje i osećaja odgovornosti reskiramo novu paralizu društvenog i ekonomskog života; nova, raširena zatvaranja, teške posledice za porodice i preduzeća“ rekao je Matarela.

“Nadam se da će prevladati osećaj zajednice i kolektivne odgovornosti. Sloboda je neizostavan uslov, ali onaj koji ograničava našu slobodu danas je virus, a ne sredstva i pravila za pobeđivanje pandemije”, kazao je predsednik Italije.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*