U Turskoj uhapšeno više od 200 ilegalnih migranata

(EPA-EFE/SEDAT SUNA)

ISTANBUL – Turska obalska straža uhapsila je više od 200 ilegalnih migranata, među kojima Avganistance i Sirijce, koji su se spremali da pređu Egejsko more ribarskim brodom da bi stigli u Grčku, preneli su danas lokalni mediji.

To je najveća grupa ilegalnih migranata koje su vlasti uhapsile ove godine, a to odražava porast broja ljudi koji traže utočište u Evropi posle zatišja zbog pandemije korona virusa.

Turske vlasti su uhapsile tačno 231 migranta iz Avganistana, Sirije, Irana, Eritreje, Jemena i Pakistana. Migranti su uhapšeni u blizini sela Ajvadžik, nedaleko od grčkog ostrva Lezbos.

Uhapšena su i dvojica osumnjičenih krijumčara, kojima je plaćeno između 5.000 i 6.000 evra po migrantu da ih prebace u Italiju, prenosi Beta-AFP.

Migranti često koriste Tursku kao tranzitnu rutu do zemalja Evropske unije, uglavnom preko Grčke. Često, oslanjajući se na krijumčare, putuju u prepunim čamcima.

Turska je 2016. godine potpisala sporazum sa Evropskom unijom da ograniči protok migranata u Evropu u zamenu za finansijsku pomoć od šest milijardi evra.

Turska bi želela da ažurira taj sporazum zbog rizika od priliva avganistanskih izbeglica posle povlačenja američkih snaga iz Avganistana.

 

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*