U Velikoj Britaniji 30 slučajeva ugrušaka krvi posle „Astra Zeneke”, tvrde – „vrlo je mali” rizik

Vakcina „Astra Zeneka” koja je razvijena zajedno sa univerzitetom Oksford je pod sumnjom u više zemalja posle prijave ozbiljnih slučajeva formiranja trombova

(Foto Beta/AP)

London – Britanska agencija za lekove je saopštila da je identifikovala 30 slučajeva pojave ugrušaka krvi kod osoba koje su dobile antikovid vakcinu „Astra Zeneka”, ukazujući da prednosti vakcinacije nadvladavaju taj „vrlo mali” rizik.

Agencija je precizirala na svom sajtu da je do 24. marta posle 18,1 miliona datih doza vakcine, primila prijave o 22 slučaja cerebralne venske tromboze i još osam drugih.

Britansko regulatorno telo je navelo da nije dobilo sličnu prijavu u vezi s vakcinom „Fajzer-Biontek”.

„Rizik od pojave ovog tipa krvnih ugrušaka je vrlo mali. Prednosti vakcina protiv kovida 19 i dalje prevazilaze rizike”, pošto je vakcinacija jedini efikasan način da se smanji smrtnost i teški oblici bolesti, navela je britanska agencija, prenosi Beta.

Dodala je da broj i priroda prijavljenih neželjenih efekata do sada nisu neuobičajeni u poređenju s drugim tipovima vakcina koje se koriste.

U Francuskoj su između 19. i 25. marta prijavljena tri slučaja atipične tromboze povezane sa antikovid vakcionom „Astra Zeneke” sa još dva smrtna slučaja, javile su danas francuske zdravstvene vlasti.

Od početka vakcinacije u Francuskoj bilo je 12 takvih slučajeva, i ukupno četiri smrtna od retkih oblika tromboze, saopštila je danas Francuska agencija za lekove (ANSM).

Vakcina „Astra Zeneka” koja je razvijena zajedno sa univerzitetom Oksford je pod sumnjom u više zemalja posle prijave ozbiljnih slučajeva formiranja trombova.

Holandija je danas objavila da privremeno prekida primenu ove vakcine za mlađe od 60 godina, posle slične odluke koju je u utorak donela Nemačka.

Sredinom marta Evropska agencija za lekove ocenila je da je vakcina „Astra Zeneke” „sigurna i efikasna” i da „nije povezana” s većim rizikom od tromboze. Evropska agencija je navela u sredu da nije našla nijedan konkretan faktor rizika kao što su starost, pol ili prethodna oboljenja.

Francuska agencija, koja je govorila o ovom riziku pre nedelju dana sada je ponovila da postoji vrlo redak rizik od tromboze kod osoba vakcinisanih „Astra Zenekom”. Ona je podsetila kao i Evropska agencija za lekove (EMA) da je odnos između dobrobiti i rizika u prilog vakcinaciji sa „Astra Zenekom” radi sprečavanja kovida 19.

Ti slučajevi su se pojavili u proseku devet dana posle vakcinacija, uglavnom kod žena, bez posebnih prethodnih identifikovanih bolesti, devet osoba je bilo mlađe od 55 godina, a tri pacijenta su imala preko 55 godina.

Francuska agencija preporučuje osobama koje su dobile ovu vakcinu da se odmah jave lekaru ukoliko imaju simptome koji traju više od tri dana, kao što su gubitak daha, bol u grudima, oticanje nogu, bol u stomaku, jake glavobolje, pomućen vid ili veće crvenilo oko mesta injekcije.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*