U Vojvodini otkrivene utaje teške 1,8 milijardi dinara

Sektor Poreske policije je u prvih šest meseci ove godine ostvario bolje rezultate nego prošle godine
dinari Foto: Dnevnik.rs
Foto: Dnevnik.rs

. Naime, otkriveno je 7,3 milijarde dinara izbegnutog / utajenog poreza, što je za 26 odsto više u odnosu na isti period u 2020. godini, a 1,4 milijarde dinara je pribavljena protivpravna imovinska korist izvršenjem krivičnih dela pranje novca i zloupotreba položaja odgovornog lica, kažu za “Dnevnik” u Poreskoj policiji.

Nadležnim tužilaštvima podneto je 665 krivičnih prijava, što je za osam odsto više nego u istom periodu lani. Za izvršenje krivičnih dela prijavljeno je 918 lica, od kojih je 78, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, lišeno slobode, što je za 66 odsto više nego u istom periodu 2020. godine.

Operativno odeljenje Novi Sad je u okviru Sektora poreske policije nadležno za teritoriju Vojvodine i u periodu januar – jun 2021. godine, takođe je ostvarilo bolje rezultate nego lane.

Otkriveno je 1,8 milijardi dinara izbegnutog / utajenog poreza, što čini 25 odsto od ukupnog iznosa utajenog poreza na nivou Sektora poreske policije, kažu u Poreskoj policiji.

Pribavljena protivpravna imovinska korist izvršenjem krivičnih dela pranje novca i zloupotreba položaja odgovornog lica iznosi 987,6 miliona dinara, što čini 71,7 odsto od ukupnog iznosa protivpravno pribavljene imovinske koristi na nivou Sektora poreske policije.

Nadležnim tužilaštvima podneto je 186 krivičnih prijava, što je 15 odsto više nego u istom periodu prošle godine i čini 28 odsto od ukupnog broja podnetih krivičnih prijava na nivou Sektora poreske policije, a 227 lica je prijavljeno za izvršenje krivičnih dela.

– Sektor poreske policije, u saradnji s MUP-om i drugim državnim organima, kontinuirano sprovodi aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije u prometu akciznih proizvoda, kao i nelegalnog prometa robe i usluga u svim drugim sferama privrede – kažu u Poreskoj policiji. – Najčešća krivična dela su poreska utaja, nedozvoljen promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe. Najčešće se švercuju akcizni proizvodi – duvan, cigarete, nafta i derivati nafte. U prvih šest meseci ove godine u akcijama inspektora Poreske policije oduzeto je 109 hiljada kutija cigareta, preko 16 tona rezanog duvana i duvana u listu, 55 hiljada litara nafte i naftinih derivata, tri hiljade litara alkoholnog pića, 1,4 tone kafe i instant kafe i znatne količine ručno izrađenih cigareta i aromatizovanog duvana za nargile. Ukupna vrednost oduzete robe iznosi 59,6 milijardi dinara.


Uhvaćeno 105 fantomskih firmi

U cilju suzbijanja sive ekonomije, aktivnosti Poreske policije usmerene su ka ranom otkrivanju preduzeća koja regularnim privrednim subjektima pomažu u izbegavanju plaćanja javnih prihoda.

Reč je o takozvanim „peračkim“ i „fantom“ preduzećima koja su među glavnim generatorima sive ekonomije, a u ovom periodu ih je identifikovano 105.


Kada preduzima odgovarajuće potražne i dokazne radnje u predistražnom postupku, u skladu s odredbama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji i Zakona o krivičnom postupku, Sektor poreske policije, shodno svojim ovlašćenjima, privremeno oduzima predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Oni se vraćaju licu od kojeg su oduzeti ako prestanu razlozi zbog kojih su privremeno oduzeti, a ne postoje razlozi za njihovo trajno oduzimanje.

– Procedura postupanja s privremeno oduzetim predmetima je propisana pozitivnim propisima i zavisi od vrste oduzete robe. Javni tužilac i sud po službenoj dužnosti vode računa o razlozima za privremeno oduzimanje predmeta, odnosno da li će se predmeti čuvati kao dokaz u krivičnom postupku. Privremeno oduzeti predmeti čuvaju se u magacinima Poreske uprave predviđenim za te namene. Sud je dužan da u izrečenoj presudi odluči i o privremeno oduzetim predmetima – da li će biti oduzeti trajno ili će biti vraćeni licu od kojeg su oduzeti. Pravosnažnu presudu Sektor poreske policije dostavlja Sektoru za materijalne resurse, u čijoj je nadležnosti vođenje evidencije o zaplenjenoj robi, kontrola magacinskog poslovanja, sprovođenje procedure prodaje i uništenja zaplenjene robe u poreskom i predistražnom postupku od strane poreskih inspektora i inspektora poreske policije – kažu u Poreskoj policiji.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*