Uber 14 puta odbio vožnju slepoj ženi, mora da plati milion dolara

VAŠINGTON: Američkoj kompaniji Uber je naloženo da plati 1,1 milion dolara slepoj ženi kojoj je ta kompanija 14 puta odbila vožnju.
uber bandit com.au_.jpg
Foto: bandit.com.au

Nezavisni arbitar je u četvrtak naložio Uberu da plati 1,1 milion dolara Lisi Irving, slepoj ženi iz San Franciska u SAD, zbog protivzakonite diskriminacije nakon što su joj vozači odbili vožnju u 14 navrata, prenosi BBC.

Arbitar je takođe odbacio argument Ubera da nisu odgovorni za diskriminaciju koju su vršili vozači, jer su oni samo ugovarači, a kompanija je saopštila da se ne slaže sa presudom.

BBC navodi da je Lisa Irving, stanovnica San Franciska, koja je slepa i i ukretanju se oslanja na svog psa vodiča Bernija, podnela tužbu protiv Ubera 2018. godine nakon što joj je ili odbijena vožnja ili su je vozači Ubera maltretirali odbijajući joj prevoz sa psom vodičem.

Jedan vozač navodno joj je skratio putovanje nakon što je lažno tvrdio da je stigao na odredište, a Irving je navela da su otkazane vožnje takođe dovele do toga da je kasnila na posao, što je doprinelo otkazu koji je dobila.

U izjavi izdatoj za medije nakon presude, portparol Ubera rekao je da je kompanija „ponosna“ na pomoć koju pruža slepim putnicima, a BBC prenosi da ovo nije prvi put da se Uber suočava sa pravnim procesom protiv zajednice slepih osoba jer je 2014. godine Nacionalna federacija slepih u SAD-u tužila kompaniju zbog propisa o psima vodičima.

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*