Učesnici Samita stigli u Beograd, među njima i Naserov sin

Ministar spoljnih poslova Ugande Odongo Jeje Abubakar (foto Tanjug/Zoran Mirković)

Delegacije učesnika komemorativnog Samita Pokreta nesvrstanih koji se održava sutra i prekosutra, a među kojima je i sin nekadašnjeg predsednika Egipta i jednog od osnivača Pokreta Gamala Nasera, stigle su na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu.

Abdelhakim Gamal Abdel Naser, sin Gamala NAsera (foto Tanjug/S. Radovanović)

Među delegacijama su ministri spoljnih poslova Sudana i Palestine, Marjam Almahadi i Riald Malki, asistent ministra spoljnih poslova Egipta Ehab Badavej, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Libije Mohamed Isa, pomoćnik ministra spoljnih poslova Arapske lige Ahmed Khatabi, ambasador pri UN Kube Pedro Kvesta.

Takođe, u Beograd su stigli i zamenik ministra spoljnih poslova Tadžikistana Husejin Mahmurad, prvi zamenik ministra spoljnih poslova Uzbekistana Farhad Arziev, kao i generalni sekretar ministarstva spoljnih poslova Singapura Li Long, javlja Tanjug.

Ministarka spoljnih poslova Sudana Marjam Almahadi (foto Tanjug/S. Radovanović)

Na aerodromu ih je dočekao državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nemanja Starović.

Zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača učestvovaće na komemorativnom skupu u Beogradu, kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta i prve konferencije.

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, a oko 45 njih predvodiće ministri spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Palestine Riad MAlki (foto Tanjug/S. Radovanović)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je uputio poruku povodom velikog skupa koji se održava u Beogradu povodom 60. godišnjice pokreta nesvrstanih.

„Kišni dan u Beogradu, ali dan za ponos Srbije. Pre 60 godina nesvrstani su se okupili u Beogradu, danas je vreme za obnovu ideja političke nezavisnosti i zajedničkog delovanja slobodarskih zemalja sveta. Srećan sam što se nalazim na čelu Srbije koja je Vučić.

U Beogradu, na najvećem multilateralnom skupu u Evropi ove godine, očekuje se i učešće nekoliko predsednika i premijera.

Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan, a Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta, ali i u centru grada.

Abubakar: Srbija je bila uz nas kada smo bili najslabiji

Pokret nesvrstanih zemalja, pre svega za afričke zemlje, ima veoma značajnu ulogu, jer im omogućava da se i njihov glas čuje u međunarodnoj politici, izjavio je za Tanjug ministar spoljnih poslova Ugande, Odongo Jeje Abubakar, koji je doputovao u Beograd na skup kojim će biti obeleženo šest decenija od osnivanja tog pokreta.

„To je glas svih onih koje se slabije čuju”, rekao je Abubakar po dolasku na beogradski aerodrom oko ponoći.

On je posebno istakao i da Uganda ima dugogodišnje dobre odnose sa Srbijom, podsećajući da je Srbija sredinom 1980-ih godina, bila jedina koja je mogla i htela da da gradi odnose sa Ugandom.

„Srbija je bila uz nas kada smo bili najslabiji, pomogla nam u izgradnji infrastrukture, puteva, kada nismo imali novac. Srbija nam je ponudila aranžmane koje smo sebi mogli da priuštimo kako bismo izgradili puteve”, rekao je Abubakar.

Uganda 9. oktobra slavi Dan nezavisnosti, 59. put, a ministar kaže da je i pored praznika, došao u Srbiju na skup, jer je, kaže, Pokret nesvrstanosti veoma važan.

„Došao sam upravo da pokušamo da se glas članica Pokreta snažnije čuje”, rekao je šef diplomatije Ugande.

Prijateljstvo Srbije i Kambodže dugo 65 godina

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je, bilateralne sastanke sa šefovima delegacija, koji prisustvuju skupu povodom obeležavanja 60. godišnjice Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu, započeo susretom sa ministrom pri Kabinetu premijera i specijalnim izaslanikom predsednika Vlade Kambodže Oučom Boritom.

Selaković je podsetio na tradiciju prijateljskih diplomatskih odnosa dugu 65 godina, ocenivši da je potrebno zajednički raditi na unapređenju sadašnjeg političkog dijaloga i komunikacije na visokom nivou, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Tome bi, prema rečima šefa srpske diplomatije, doprinele posete na visokom i najvišem nivou, te je izrazio očekivanje da će u zvaničnu posetu Srbiji u narednom periodu doći predsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Kambodže.

Takođe, ministar Borit pozvao je šefa srpske diplomatije da poseti Kambodžu i naglasio spremnost predsednika Vlade Kambodže da poseti Srbiju.

Selaković je zahvalio zbog čvrstog stava Kambodže po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i zbog podrške koju našoj zemlji pruža u međunarodnim organizacijama.

Ministar Selaković je preneo da je neophodno da Srbija i Kambodža intenziviraju ekonomske i privredne odnose s Kambodžom, a sagovornici su razmotrili i konkretne oblasti moguće saradnje.

Takođe, razgovarano je o unapređenju saradnje u drugim oblastima, a šef srpske diplomatije rekao je da bi jačanju saradnje doprinelo i potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti turizma, dodaje se u saopštenju.

Jačati saradnju sa Nepalom

Nikola Selaković danas je, u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nepala Narajanom Kadkom, konstatovao da su naši bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski, ocenivši da postoji značajan prostor za dalje razvijanje političkog dijaloga.

Selaković je preneo da Srbija pridaje veliki značaj razvoju odnosa sa Nepalom, s obzirom na to da je tesna saradnja ustanovljena još tokom zajedničkog delovanja u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja, od njegovog osnivanja.

Šef srpske diplomatije posebnu zahvalnost uputio je povodom jasnog stava Nepala po pitanju Kosova i Metohije, izrazivši očekivanje da će Nepal zadržati taj principijelan stav, ali i nastaviti da podržava Srbiju u međunarodnim organizacijama.

Istakao je da postoji spremnost Srbije za produbljivanje ukupne saradnje, naročito u oblastima poljoprivrede, ekonomije, trgovine, nauke i obrazovanja.

Ovom prilikom, Selaković je sagovornika informisao o ekonomskim prilikama i povoljnoj investicionoj klimi u našoj zemlji, te je uputio poziv nepalskim kompanija da ulažu u Srbiji.

Takođe, ministar Selaković izrazio je nadu da će se nepalski studenti i dalje prijavljivati za stipendije u okviru programa „Svet u Srbiji” za školovanje u našoj zemlji, i da ćemo i na taj način približiti naše dve države. Istakao je da je Srbija od ove godine učetvorostručila broj stipendija za nepalske studente, na čemu mu je nepalski šef diplomatije zahvalio.

 

 

IZVOR:POLITIKA

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*