Udovica predsednika Haitija optužila neprijatelje iz senke za ubistvo supruga

Martin Moiz, udovica ubijenog predsednika Haitija Žovenela Moiza optužila je neprijatelje iz senke da su organizovali njegovo ubistvo kako bi zaustavili demokratske promene u zemlji.

Martin Moiz, koja je, takođe, ranjena u napadu, je navela da je predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen iz političkih razloga.

Vođa bande s Haitija preti haosom: Ubistvo je zavera

Jedan od lidera najmoćnije bande na Haitiju najavio je da će njegovi ljudi izaći na ulice u znak protesta zbog ubistva predsednika Žovenela Moiza i zapretio da će siromašnu karipsku zemlju uvući dublje u haos.

Džimi Čerižer, bivši policajac poznat pod nadmikom Roštilj koji je na čelu takozvane federacije devet bandi G9, oštro je kritikovao policiju i opozicione političare u zemlji i optužio ih za dosluh s „smrdljivom buržoazijom“ kako bi se „žrtvovao“ Moiz.

„Bila je to nacionalna i međunarodna zavera protiv naroda Haitija“, rekao je on tokom video obraćanja.

„Poslali su plaćenike da ubiju predsednika u njegovoj kući gde su bili članovi njegove porodice zbog puteva, vode, struje i referenduma, kao i izbora krajem godine, tako da u zemlji ne bude tranzicije“, istakla je Moizova.

„Znate protiv koga se predsednik borio“, rekla je ona na snimku objavljenom na Tviteru, ne imenujući nikoga.

Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen jeu sreduu svojoj privatnoj rezidenciji u u Port-o-Prensu. Napad je usledio posle godina protesta protiv Moizove vlasti i zahteva za njegovu ostavku.

Udovica predsednika Haitija optužila neprijatelje iz senke za ubistvo supruga

Udovica predsednika Haitija optužila neprijatelje iz senke za ubistvo supruga

Vlasti Haitija saopštile su da su atentat izveli strani, obučeni atentatori – 26 Kolumbijaca i dva Amerikanca poreklom sa Haitija.

Žovanel Moiz je predsednik Haitija od februara 2017. godine.

 

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*