Udruženje gardista: Tužilaštvo BiH želi satanizovati srpski narod

Udruženje gardista 1. gardijske motorizovane brigade Glavnog štaba Vojske Republike Srpske najoštrije je danas osudilo postupke koje vodi Tužilaštvo BiH i formiranje predmeta povodom najave obelježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, ističući da na taj način Tužilaštvo želi satanizovati srpski narod i zajedno sa njihovom sabraćom Rusima osuditi ga za sukob u BiH.
Udruženje gardista 1. gardijske motorizovane brigade - Foto: RTRS

Udruženje gardista 1. gardijske motorizovane brigadeFoto: RTRS

Predsednik Udruženja Predrag Aćimović rekao je da nijedan ruski dobrovoljac koji je učestvovao u sukobima u BiH i stvaranju Republike Srpske nije počinio ratni zločin, dok su na suprotnoj strani, čak i medijski proklamovali, zločine tzv. Armije BiH i odreda „El mudžahedin“ nad srpskim narodom za koje niko nije procesuiran.

– U sve ovo smo se mogli uveriti u bezbroj primera, kao što su odsečene glave pripadnika Vojske Republike Srpske u Vozući, ratni zločini nad srpskim narodom u Sarajevu, Bradini, Tarčinu, Sijekovcu, Jošanici kod Foče, zločin na pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj i mnogi drugi – naglasio je Aćimović.

Prema njegovim rečima, ovim se Tužilaštvo BiH po ko zna koji put stavlja na jednu stranu i, umesto da se bavi istinski počinjenim ratnim zločinima nad srpskim narodom tokom proteklog rata u BiH, želi taj isti narod satanizovati i zajedno sa njihovom sabraćom Rusima osuditi za sukob u BiH, saopšteno je iz Udruženja gardista.

– Upućujemo oštre kritike, osudu i ljutnju na ovakav stav Tužilaštva BiH – naglasio je Aćimović.

U Višegradu će danas biti obeležen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske u znak sjećanja na ruske borce stradale u odbrambeno-otadžbinskom ratu, potvrđeno je Srni iz opštinske Boračke organizacije.

Dan ruskih dobrovoljaca obeležava se 12. aprila, na dan kada su 1993. godine kod Višegrada poginula tri ruska dobrovoljca – Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

Zbog najave obelježavanja ovog dana, Tužilaštvo BiH je saopštilo da je formiralo predmet.

 

 

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*