Udruženje roditelja prevremeno rođene dece u Republici Srpskoj „Mrvice“:Neadekvatno korištenje termina „nedonošče”

U skladu sa medijskim natpisima proteklih dana, ali i izjavama javnih ličnosti, koji to sebi ne bi trebali dozvoliti, obraćamo se javnosti sa sledećim saopštenjem.

 

Iako se u Republici Srpskoj prevremeno rodi oko 450 dece godišnje, svest javnosti o problemima i posledicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno je niska.

Od trenutka kada dođu na svet njihovim je roditeljima potrebna pomoć, medicinska, ali i ona topla, ljudska. Na osnovu toga želimo da povećamo razumevanje u našem društvu kada su u pitanju ovi mali, hrabri borci. Voleli bismo da naša okolina postane svesna da nedonošče i neurorizično dete nije bolesno dete. Ne želimo da budemo deo primitivne sredine. Želimo da shvatite da su to veliki borci koji od svog prvog daha vode borbu za život!

 

Nedonošče (nedonesena trudnoća do kraja) je termin koji prema rečniku srpskog jezika podrazumeva dete rođeno pre vremena. Samo i isključivo njih! Ne može se koristiti u svrhe vređanja, ponižavanja, a ni pri opisivanju političkog protivnika ili sagovornika. Taj epitet je namenjen isključivo prevremeno rođenoj deci. Prematurusi (nedonoščad) i njihovi roditelji svakodnevno se susreću sa izazovima i brojnim zdravstvenim problemima koje porođaj pre vremena nosi. Stepen smrtnosti tih beba je i dalje veliki uprkos napredovanju medicine. Za njihovu budućnost, bolju negu, inkubatore, tople krevetiće i rehabilitaciju borimo se svakodnevno godinama unazad. Stoga vodite računa kada termin „nedonošče“ uzimate u svrhu onoga što on nije i ne može biti.

Nipodaštavate borbe ovih heroja i borbe njihovih roditelja.

Udruženje roditelja prevremeno rođene dece u Republici Srpskoj „Mrvice“

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*