Udruženju novinara Srbije porez uvećan preko noći?

BEOGRAD –

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da mu je Poreska uprava „preko noći“, bez najave, uvećala porez na imovinu za 150 odsto pozivajući se na Ministarstvo finansija i njegovo tumačenje Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu koje je duboko diskriminatorno, neustavno i protivno međunarodnim standardima.

U saopštenju se navodi da su Poreske uprave gradskih opština Vračar i Stari Grad pred Novu godinu telefonom, a zatim i dopisom obavestili UNS da je tom udruženju „enormno povećan“ porez na imovinu.

Tako je UNS dužan da na već plaćenih 1,8 miliona doplati još 2,7 miliona dinara poreza na imovinu za 2019. godinu, naveo je UNS i dodao da će povećanje važiti i za 2020. godinu i da UNS treba da plati još 4,5 miliona dinara.

„Tumačenje Ministarstva finansija na koje se poziva Poreska uprava očigledno je nezakonito i duboko diskriminatorno jer se odnosi samo na mala pravna lica sa investicionim nekretninama, u koje spada UNS, a da su velika preduzeća oslobođena takvog nameta“, navodi se u saopštenju.

Udruženje je naglasilo da kao neko ko redovno i u celosti izmiruje sve obaveze prema državi ovakav potez Poreske uprave smatra neprijateljskim prema malim pravnim licima i teškim pritiskom na svoju nezavisnost.

U saopštenju se pozivaju Vlada Srbije i Ministarstvo finansija da hitno povuku „diskriminatorno i antievropsko tumačenje zakona“.

Ministarstvo: Neosnovane tvrdnje UNS-a

Ministarstvo finansija demantovalo je danas tvrdnje Udruženja novinara Srbije (UNS) i navelo da je neosnovana tvrdnja da je bilo kojim mišljenjem Ministarstva višestruko uvećana osnovica na porez na imovinu za srednja, mala i mikro pravna lica, s obzirom da su sva mišljenja Ministarstva usaglašena sa propisima iz 2013. godine.

Ministarstvo je istaklo da je Zakon o porezu na imovinu u delu koji uređuje pitanje osnovice poreza na imovinu pravnih lica poslednji put izmenjen 2013. godine, sa primenom od 2014. godine.

„Po tom zakonu porez na imovinu određuje lokalna poreska administracija, a ne Poreska uprava, niti Ministarstvo finansija. Ovo ministarstvo nema nadležnost u primeni odredbe koju u svom saopštenju navodi UNS“, piše u saopštenju.

Ministarstvo je navode UNS nazvalo „malicioznim tvrdnjama“ i istaklo da je zakon isti za sve.

U saopštenju se naglašava da je nadležnost Ministarstva finansija da, na zahtev stranaka, dostavlja stručna mišljenja o primeni određenih zakonskih propisa, što je ono u tom slučaju i uradilo.

Ministarstvo se u mišljenju izjasnilo o tome na koji način bi trebalo da se primenjuju zakonske odredbe, a da o primeni odredbe odlučuju lokalne samouprave.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*