Uhapšene 32 osobe zbog malverzacija u oblasti srednjoškolskog obrazovanja

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije tog ministarstva, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu i Ministarstvom prosvete, u nastavku akcije na suzbijanju korupcije u prosveti, identifikovali i rasvetlili malverzacije u oblasti srednjoškolskog obrazovanja i tom prilikom uhapsili 32 osobe od kojih je četvoro zadržano do 48 časova.

Zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su: Z. J. (1963), odgovorno lice Srednje medicinske škole i Akademije „Dositej“, K. S. (1972) odgovorno lice srednje medicinske škole „Dositej“, kao i referenti navedene srednje škole S. P. (1994), D.P. (1988) i S. S (1992).

Takođe, zbog sumnje da su učinili krivično delo zloupotreba službenog položaja u pomaganju uhapšeni su posrednici N. S. (1974), M. M. (1965), LJ. I. (1960), i oni se terete da su pronalazili kandidate-učenike i naplaćivali dogovorene usluge, a zatim, kako se sumnja, novac predavali Z. J.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i 27 kandidata učenika koji se sumnjiče da su davali novac za dobijanje diploma.

Z. J. se sumnjiči da je za unapred dogovorenu novčanu nadoknadu omogućavao učenicima da bez pohađanja nastave i prisustva na ispitima steknu diplome o stečenom srednjem obrazovanju, prekvalifikaciji ili dokvalifikaciji na smerovima koji se nalaze u okviru srednjih škola u kojima je on odgovorno lice.

Osumnjičeni K. S, S. P., D. P. i S. S. su, kako se sumnja, po nalogu i instrukcijama Z. J., antidatirali dokumentaciju o upisu učenika, kao i zapisnike o polaganju ispita tako da se stekne privid da su učenici polagali ispite pre više godina i kako bi dokumentacija bila u skladu sa zakonskom dužinom trajanja školovanja.

Postoje osnovi sumnje da su na ovaj način stečene diplome korišćene prilikom zaposlenja i ostvarivanje radno-pravnih privilegija u zemlji i inostranstvu.

Osumnjičenima Z. J., K. S, N. S. i LJ. I. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok će ostali osumnjičeni, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Inače, osumnjičeni Z. J., N. S., M. M. i LJ. I, već su hapšeni početkom juna, u okviru ove akcije, zbog istog krivičnog dela koje su, kako se sumnja, počinili u Srednjoj školi „Dositej“ i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu, navodi se u saopštenju.

Uhapšene 32 osobe zbog malverzacija u oblasti srednjoškolskog obrazovanja

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*