Ukrajina se sa NATO-om priprema za rat sa Rusijom

(Foto EPA-EFE/ALEXANDER ERMOCHENKO)

Predstavnik Ukrajine u trilateralnoj kontakt-grupi za Donbas Aleksej Arestovič izjavio je da su vojne vežbe NATO-a „Defender Europe 2021” neophodne kako bi se uvežbao scenario rata sa Rusijom.

„Počele su velike vojne vežbe NATO-a pod nazivom ‘Defender Europe 2021’ što u prevodu znači ‘zaštiti Evropu’. Njihov smisao je da se u vodama od Baltičkog do Crnog mora uvežbava, pa budimo otvoreni, rat sa Rusijom, tema oružane konfrontacije sa Rusijom”, rekao je diplomata za televiziju „Ukrlajf.TV”.

Prema njegovim rečima, Alijansa je već započela koncentrisanje i prebacivanje snaga, kao i organizaciju logističkih pitanja.

„Glavni fokus su Balkan i Krim i sve što je severnije od Krima. To su otvoreni izvori, to niko ne krije”, dodao je Arestovič, prenosi „Sputnjik”.

NATO će u maju i junu održati najveće vojne manevre od vremena hladnog rata – „Defender Europe 2021”. Planirano je da se uvežbavaju odbrambene i ofanzivne akcije u istočnoj Evropi i u baltičkim zemljama. Aktivno će biti uključene Gruzija, Moldavija i Ukrajina.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*