Ulaz u Grčku i sa ruskom i kineskom vakcinom

Izvor: N1

Sve vakcine će biti prihvaćene za ulazak u Grčku i oni koji su imunizovani biće usmereni u zelenu traku na granici, čime bi se gužve smanjile. Onima koji ne budu imali potvrdu o vakcinaciji, biće potreban negativan PCR test. „Kada kažemo prihvaćene sve vakcine, mislim na kinesku i rusku, pored onih koje su već prihvaćene u Evropskoj Uniji. Turistička sezona kreće 14.maja, odnosno tada se otvaraju granice“, rekao je ministar turizma Grčke Haris Teoharis koji boravi u poseti Srbiji.

Postoji mogućnost da zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, kao što je Srbija, budu uključene u naš pilot projekat gde ćemo možda pustiti njihove turiste i u aprilu. Ali to zavisi od zdravstvene situacije, dodao je Teoharis.

Ministarka trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i Teoharis potpisali su u Beogradu Zajedničku izjavu o saradnji dva ministarstva tokom i posle pandemije.

Prema rečima ministarke turizma Srbije cilj je da se građanima Srbije omogući ulazak u Grčku i da se međusobno priznaju digitalni sertifikati i naglasila je da se nada će to uskoro I da se dogodi, odnosno da će turisti iz Srbije uskoro moći da uđu u Grčku.

Ministar turizma Grčke istakao je da se Srbija i Grčka zajedno bore da se turistička industrija što pre povrati i ovaj potpis, prema njegovim rečima, potpis je prijateljstva.

Dogovor koji je najavljen, u dogovoru sa premijerom Grčke, jeste da ćemo uspeti da dođemo do jedinstvenog uverenja koje će moći da potvrdi da li je neko vakcinisan i negativan na virus.

„Naše zemlje uspele su da ostvare uspehe u pogledu imunizacije, ali moram da istaknem da je Srbija imala više uspeha od nas“, istakao je ministar Teoharis.

U Grčkoj će turistički radnici biti vakcinisani nakon prioritetnih grupa, u maju, pre otvaranja granica.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*