Unapređenje odnosa i jačanje političkog dijaloga sa Ukrajinom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao predsednika Ukrajine Petra Porošenka ispred Palate „Srbija“, uz intoniranje himni dveju zemalja i počasni stroj Garde Vojske Srbije.
Nakon sastanka Vučića i Porošenka i plenarnog sastanka delegacija dveju zemalja potpisani su bilateralni sporazumi.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Porošenkom izjavio da postoji obostrana želja za unapređenjem odnosa dveju zemalja i jačanjem političkog dijaloga.

Srbija i Ukrajina nemaju otvorenih pitanja, jedna drugu smatraju izrazito prijateljskim zemljama. Naši jezici su među najsličnijim u slovenskoj grupi jezika. Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, poručio je Vučić.

Predsednik je preneo da je na sastanku Porošenko izneo stavove o situaciji u Ukrajini.

Srbija se nada da će svi problemi biti rešeni na miran način, da će se poštovati dogovori iz Minska i da je OEBS veoma važna karika u uspostavljanju mira, istakao je Vučić.

On je naglasio da je Porošenko poželeo Srbiji kompromis u razgovorima sa predstavnicima kosovskih Albanaca, uz činjenicu da je Ukrajina uvek bila na strani poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije, kao što je i Beograd poštovao i što će poštovati teritorijalni integritet Ukrajine.

Predsednik Srbije je preneo da je prisutna obostrana želja za unapređenjem bilateralnih odnosa, jačanjem političkog dijaloga i ekonomske saradnje.

Smatramo da je veoma važno da ozbiljno, odgovorno i mnogo radimo na unapređenju naših veza i prijateljstva. Smatramo da u narednom periodu Mešoviti komitet može da uradi mnogo na unapređenju ekonomske saradnje, političkih i kulturnih veza, dodao je predsednik Srbije.

Vučić je izrazio uverenje da će uskoro u našim gradovima biti mesta za spomenike najpoznatijim ukrajinskim književnicima, kao i da će se otvoriti kulturna i sportska saradnja, i istakao spremnost za razmenu iskustava u svim drugim oblastima kao što su evrointegracije.

On je ukazao na to da je tek od prošle godine, posle velikog pada, ostvarena viša trgovinska razmena u visini od 357 miliona dolara, uz skok našeg uvoza i izvoza.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da će u narednom periodu Srbija i Ukrajina moći da potpišu sporazum o slobodnoj trgovini, podsećajući na to da nije lako doći do dogovora o tom pitanju.

Uvereni smo da ćemo imati konstruktivan i prijateljski stav Ukrajine po pitanju našeg pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji, dodao je predsednik Srbije, ukazavši i na neophodnost da se unaprede kontakti i između ljudi dveju zemalja.

On je podsetio na to da je sa Porošenkom razgovarao prošlog meseca u Turskoj, prilikom otvaranja gasovoda TANAP, o energetskim i drugim pitanjima.

Porošenko je poručio da Ukrajina odlučno poštuje i uvažava teritorijalni integritet Srbije, da nije priznala Kosovo, naglasivši da rešenje za to pitanje treba naći putem komprimisa, uz uvažavanje interesa Srbije.

On je rekao da je sastanak u Beogradu sa predsednikom Srbije nastavak sastanka u Turskoj, dodavši da dve zemlje nemaju probleme u bilateralnim odnosima.

Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se razmenjuju pozitivna iskustva dveju vlada.

Naš zajednički cilj je da ulazak u EU bude do 2025. godine. Želim da Srbija pobedi sve prepreke na tom putu. Isti taj cilj je i želja za ukrajinski narod, zaključio je Porošenko.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*