UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene baštine

Komitet za svetsko nasleđe UNESKO-a doneo je danas odluku da prirodno i kulturno nasleđe regiona Ohrid ne stavi na listu ugrožene svetske baštine.
UNESKO nije stavio Ohrid na listu ugrožene baštine

Foto: Pixabay
Kako je navela ministarka kulture Severne Makedonije Irena Stefoska, tom je odlukom Komitet prepoznao i priznao napredak Severne Makedonije i Albanije u pravcu očuvanja izuzetne univerzalne vrednosti Ohridskog regiona, ali je, prema njenim rečima, to i poslednji alarm za intenziviranje aktivnosti svih zainteresovanih strana u cilju očuvanja njegovog statusa.
Ovom odlukom Severna Makedonija i Albanija obavezale su se da će usvojiti zajednički strateški plan za rehabilitaciju regiona i dalje podizati nivo bilateralne saradnje u zaštiti i upravljanju svetskom baštinom.
Makedonski premijer Zoran Zaev takođe smatra da je odluka Komiteta priznanje napretku u očuvanju vrednosti Ohridskog regiona, ali i najoštrije upozorenje da „svi moramo ulagati i stalno štititi ohridsko, makedonsko i svetsko naslede“.
Ohridsko jezero i grad Ohrid su zbog izuzetnih prirodnih i kulturnih odlika 1980. godine proglašeni za Svetsku baštinu pod zaštitom UNESKO-a.
Komitet za svetsko nasleđe te agencije UN razmotrio je izveštaj trojice eksperata UNESKO-a, koji su početkom godine sproveli monitoring i vladin izveštaj.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*