Unija prosvetara: Neposredna nastava za osnovce je rizik

BEOGRAD:  Unija prosvetnih radnika Srbije u današnjem saopštenju istakla je da je odluka Kriznog štaba da đaci od prvog do četvrtog razreda ostanu u školskim klupama pogrešna, jer je time, kako navode, ugoženo zdravlje učitelja i njihovih porodica.
skole bakic.jpg
Foto: Dnevnik (Filip Bakić)

Iz Unije kažu da bi takvom odlukom mogao da se ponovi scenario iz decembra prošle godine, kada smo, kako navode, u školama širom Srbije imali dramatične situacije.

Ističu da su tada učitelji dovedeni u situaciju izlaganja visokom riziku od zaražavanja, jer su i pored velikog broja inficiranih koronom, ostali u neposrednoj nastavi.

„Mnogo puta smo naglašavali koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta, a od medicinskog dela Kriznog štaba upoznati smo da su deca tog uzrasta asimptomatski prenosioci, tako da smo bili suočeni sa dodatnim stresom, brinući za sopstveno i zdravlje naših porodica“, navodi se u saopštenju Unije.

Tvrde i da je značajan porast obolelih učitelja u tom periodu bio posledica takve odluke. Podsećaju i da je Unija u tom periodu redovno prikupljala podatke sa terena o broju obolelih učenika i učitelja, zbog čega je zahtevala prelazak na onlajn nastavu i u mlađim razredima osnovne škole.

Smatraju da bi zbog toga i prolećni raspust mogao da počne ranije, u aprilu, kao sto je prošle godine zbog velikog broja zaraženih u školama naglo prekinuto prvo polugodište i počeo zimski raspust.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*