Univerzitet tuži opštinu Priština i SPC zbog zemljišta na kome je sagrađen pravoslavni hram

PRIŠTINA –

Pripremna sudska sednica po tužbi Univerziteta u Prištini „Hasan Priština“ protiv opštine Priština i Srpske pravoslavne crkve, zarad dokazivanja prava na korišćenje i vraćanje imovine kampusu, gde se nalazi crkva, koja je trebalo da se danas održi, odložena je jer je traženo izuzeće sudije, piše prištinska Koha.

Prema navodima tužbe, Univerzitet u Prištini koristi nekretnine na spornom zemljištu od 12. decembra 1975. godine i koje su postale, prema navodima, sastavni deo univerzitetskog kampusa prema detaljnom urbanističkom planu Univerzitetskog centra u Prištini.

pristina

Izvor: EPA-EFE (Valdrin Xhemaj)

U tužbi se ističe da je prvotužena, Opština Priština, protivno urbanističkom planu, bez pravnog osnova i nezakonito dala na korišćenje drugotuženoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi zemljište i da je izgradila pravoslavni hram „Hrista Spasa“, na površini od 0,54,12 hektara, sa dvorištem od 3,73,04 hektara.

Dodaje se da, na osnovu ovih činjenica, podnosilac tužbe prema važećem zakonu, kao nosilac prava korišćenja nepokretnosti, ima pravo da zahteva vraćanje sporne nepokretnosti, kao što je rekao da je imao zakonitu upotrebu i posed ove imovine.

Univerzitet u Prištini „Hasan Priština“ traži od suda da prihvati tužbu, ali i da obaveže opštinu Priština da promeni nosioca prava korišćenja nepokretnosti.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*