Univerzitet u Novom Sadu prvi u Srbiji rukovodi evropskim projektom

Na Univerzitetu u Novom Sadu održan je inicijalni (Kick-Off) sastanak projekta AgTech7 (Knowledge Alliance of Agribusinesses, Academia and Business Angels for Disruptive Farm-to-Fork Agri-Tech Training – Savez znanja između agrobiznisa, akademske zajednice i biznis anđela za inovativnu agritek obuku „od njive do trpeze“), koji se realizuje u okviru programa Erazmus+ Ključne akcije 2: saradnja u oblasti inovacija i razmena primera dobre prakse u okviru podprograma Savezi znanja (Knowledge Alliance).

Foto: Dnevnik.rs

Prof. dr Stevan Stankovski, prorektor za nauku Univerziteta u Novom Sadu, kaže da Projekat AgTech7, Univerzitetu donosi standardne dobiti kada je reč o međunarodnim projektima – umrežavanje sa kolegama, u ovom slučaju iz Evropske unije i Turske.

– Na ovaj način stvorena je mogućnost da zajdničkim snagama izvršimo transfer novih tehnologija, pre svega iz oblasti računarskih nauka u oblast poljoprivrede. Naš Univerzitet je na evropskom nivou, poznat kao mesto gde će biti uspostavljen Centar izvrsnosti za oblast informacionih tehnologija u oblasti poljoprivrede. Projekta je dokaz koliko smo mi zapravo prepoznati od Evropske komisije kao mesto gde može da se stvori novo znanje i to tako da se to znanje prebaci u privredu – kaže prodekan Stankovski i ističe da je Institut Biosens perjanica UNS u ovoj oblasti i – Sigurno je da je uz jedan takav kvalitetan tim bilo lakše da se dobije ovaj projekat

Srbija je prvi put u konkursnom roku 2019. godine učestvovala u statusu programske zemlje postavši punopravna članica Erazmus+ programa. Univerzitet u Novom Sadu je prvi univerzitet u Srbiji koji rukovodi projektom iz podprograma Saveza znanja. U ovom slučaju Univerzitet u Novom Sadu koordiniše konzorcijumom koga čine partneri: Biosens institut Univerziteta u Novom Sadu, Mastriht univerzitet iz Holandije, Evropska mreža biznis anđela iz Belgije, Istraživački centar Jugoistočne Evrope iz Grčke, kompanija Neuropublic Information Systems and Technologies iz Grčke, Jašar univerzitet iz Turske i kompanija Çamli Feed Animal Husbandry Co. iz Turske.

Dimitris Bibikas iz Istraživačkog centra Jugoistočne Evrope iz Soluna kaže da je ovo projekat saradnje između akademskih i biznos partnera širom Evrope.

– Svrha projekta je da se kreira kurikulum kombinacije ineženjerskih, biznis veština i poljoprvrednih znanja. Zamišljeno je da se kreira sedam modula, kombinacijom domena različitih eksperata koji će biti dostupni kako studentima, tako i profesionalcima iz raznih sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, kao i sceni evropskih stratapova – kaže Bibikas i objašnjava da će projektni partneri voditi sedam različitih modula u kojima se kombinuju inženjerstvo i znanja iz poljoprivrede. Moduli će biti testirani u stvarnom životu i na univerzitetima u biznisu u četiri zemlje. U Srbiji u Novom Sadu, u Grčkoj u Solunu, Turskoj u Izmiru i u Holandiji u Mastrihtu.

To je investitranje u modernizovanje i realizaciju nastavnog plana i programa u oblastima: Analitika podataka u informacionim sistemima za upravljanje farmama, Blockchain tehnologija za transparentnost vrednost-lanac u oblasti hrane, Finansijske inovacije za povećanje dostupnosti agrohrane u oblasti finansiranja i osiguranja, Informacione tehnologije i robotika za povećanje prinosa i poboljšanje efikasnosti resursa, Veštačka inteligencija u optimizaciji lanca snabdevanja, Tehnike marketinga u neuronauci za promenu ishrane i personalnog brendiranja, Lean startup za poslovne poduhvate u oblasti agrotehnike uz primenu interdisciplinarnog pristupa (inženjerski potencijali i mogućnosti u agrobiznisu) za studente evropskih visokoškolskih institucija, in-house inkubatore, preduzetnike u agrobiznisu i investitore anđele.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*