Uragan preti Floridi

VAŠINGTON –

Nacionalni centar za uragane SAD saopštio je da je uragan Isaias „neznatno ojačao“ dok se preko Bahama, gde je doveo do nestanaka električne energije, kreće ka kopnenom delu SAD.

Isaias je praćen vetrovima jačine 130 kilometara na čas i trebalo bi da stigne do jugoistočne obale Floride, gde su zatvorene plaže, parkovi i mesta za testiranje na korona virus, javlja Glas Amerike.

tropska, oluja, uragan, more, nevreme

                                                                                                                                         EPA-EFE/NIKITAS KOTSIARIS

Uragan preti da oteža napore da se suzbije širenje korona virusa na Floridi i da pogorša situaciju u zajednicama koje su već teško pogođene drugim olujama i zarazom.

Guverner Floride Ron Desantis poglasio je vanredno stanje za 12 okruga uz obalu Atalantskog okeana. Obilne kiše usled oluje trebalo bi da počnu da padaju na Floridi i da stignu do Južne i Severne Karoline početkom sledeće sedmice.

U Severnoj Karolini, guverner Roj Kuper takođe je proglasio vanredno stanje u priobalnim okruzima i naredio evakuaciju ostrva Okrakok, koje je pogodio poslednji uragan Dorijan.

Uragan je naterao vlasti u delovima Floride da zatvore mesta za testiranje korona virusa u trenutku kada broj zaraženih raste u toj državi.

Zvaničnici u okrugu Majami Dejd rekli su da ne veruju da će biti neophodno otvoriti centre za evakuaciju zbog ove oluje, ali da 20 centara ostaje spremno ukoliko se okolnosti promene.

Na Bahamima, zvaničnici su evakuisali ljude u Abaku i na istočnom kraju Grand Bahama, koji su živeli u privremenim objektima još od uragana Dorijan.

Ranije, dok je još bio tropska oruja, Isias je protutnjao Portorikom i Dominikanskom Republikom, izazivajući prekid snabdevanja strujom i manje odrone zemljišta.

U Dominikanskoj Republici jedan čovek je izgubio život usled strujnog udara izazvanog padom električnog kabla, javio je AP.

Predsednik SAD Donald Tramp potpisao je deklaraciju o vanrednom stanju za Portoriko, koji se još nije u potpunosti oporavio od uragana Marija 2017. i nedavne serije zemljotresa.

Isaias je deveta oluja sa imenom tokom burne sezone uragana na Atlantiku.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*