Uručeni besplatni udžbenici za školarce

Banja Luka – U susret skorom početku nove školske godine, zamenik gradonačelnika Srđan Amidžić i načelnica Odeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić, uručili su udžbenike za decu iz višečlanih porodica, kao i za mališane iz romske populacije sa područja Banja Luke.

Kako bi roditelji prošli bez finansijskih izdataka, Udruženju porodica sa četvoro i više dece uručena su 74 kompleta udžbenika za osnovnu školu, dok je za decu iz romske populacije obezbeđeno 18 kompleta.

Zamenik Amidžić naglasio je da gradska administracija, kao i svake godine, nastavalja sa pružanjem podrške ovoj populaciji, jer polazak u školu je značajan materijalan trošak za višečlane porodice.

„Važno je da Grad ima saradnju sa udruženjem u smislu obezbeđenja prostor za rad i pokrivanja materijalne troškove kako bi ovo udruženje moglo normalno funkcionisati. Takođe, nastojimo da se pomoć ne ogleda samo u ovakvim akcijama, već postoji značajna podrška višečlanim porodicama kroz različite programe stipendiranja. Kada je u pitanju predškolsko vaspitanje, za svu decu iz višečlanih porodica, boravak u vrtićima je besplatan, dok 231 dijete iz ove populacije dobija stipendiju“ – naveo je Srđan Amidžić.

Jovan Radovanović, predsednik Udruženja porodica sa četvoro i više dece grada Banje Luke i Republike Srpske, rekao je da ova donacija znači mnogo jer se radi o porodicama čiji su odrasli članovi uglavnom nezaposleni, te da preko 70 odsto porodica nema nikakva primanja.

„Danas je teško školovati i jedno dete, a da ne govorimo koliko je teško porodicama koje imaju više dece. Udruženje trenutno ima 630 porodica, koje imaju minimum četvero dece. Uvek naglašavam da su nam najbitnija zakonska rešenja, trajna i kroz institucije, jednokratne pomoći dođu dobro u jednom momentu ali to nisu trajna rešenja“ – naglasio je Radovanović.

Zamenik Amidžić i načelnica Trivić posetili su i Savez udruženja nacionalnih manjina RS gdje su deci iz romske populacije uručili udžbenike i školski pribor za osnovce, a srednjoškolcima i studentima rešenja o novčanoj pomoći.

Ovo je još jedna od aktivnosti koje se provode svake godine, a ove godine je dodeljeno 18 kompleta udžbenika i školskog pribora.

Izvor: Grad Banja Luka

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*