Uručenjem nagrada završen 28. Festival na Paliću

PALIĆ: Festival evropskog filma završen jesinoć svečanim uručenjem nagrada na Letnjoj pozornici na Paliću filmovima „Najgora osoba na svetu“, „Čuvar brata svoga“, „Dnevnik iz Gvantanama“, „Dečak“ i „Nun of Your Business“.
palicki festival
Foto: Tanjug (Zoran Žestić)

Prema odluci Međunarodnog žirija 28. Palića, u konkurenciji 11 filmova Glavnog takmičarskog programa, Zlatni toranj za najbolji film festivala dobio je „Najgora osoba na svetu“ norveškog reditelja Joakima Trira.

Odluku žirija, u kojem su bili i Minja Pekovicć, Jovan Arsenić, Hristos Nikou i Daria Oniščenko, Klaus Eder je pred publikom Palića obrazložio „majstorstvom korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu“.

I žiri FIPRESCI, u sastavu Andoni Iturbe Tolosa, Dinu Joan Nikula i Barbara Gaser, za najbolji film Glavnog takmičarskog programa Palića proglasio je „Najgoru osobu na svetu“, kao „vizionarski postromantični film“.

U video poruci Palićkom festivalu Trir se zahvalio na obe nagrade koje su „podržale film iz male zemlje kao što je Norveška“, a koje će „iskoristiti kao ohrabrenje da nastavi traganje za pričama o ljudskoj ranjivosti i snazi“.

Palićki toranj za najbolju režiju Međunarodni žiri je dodelio Feritu Karahanu za film „Čuvar brata svojega“, za „prefinjen način na koji otkriva društveno stanje u istočnoj Turskoj“. Karahan je pre neki dan bio gost Palića, a sada je u video poruci poručio da je „duboko dirnut divnom nagradom“.

Međunarodni žiri je dodelio specijalno priznanje britanskom filmu „Dnevnik iz Gvantanama“ „za glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Kevina Mekdonalda zbog kojih smo osetili patnju zatvorenika u Gvantanamu“.

Međunarodni žiri kritike jednoglasno je za najbolji film takmičarskog programa „Paralele i sudari“ odabrao ostvarenje „Nun of your business“ Ivane Marinić Kragić iz Hrvatske.

Ana Šturm, Dominik Sobolevski i Suzana Zlatanovicć ocenili su da nagrada ide „odvažnom, tematski izazovnom, ali i inspirativnom, toplom i duhovitom filmu koji je duboko odjeknuo u nama“.

Marinić Kragić se u obraćanju posetiocima na Letnjoj pozornici zahvalila svojoj filmskoj ekipi i koproducentu iz Srbije Milošu Ivanoviću, kao i „festivalu na prelepom gostoprimstvu“.

Specijalno priznanje žirija kritike dodeljeno je filmu „Dečak“ Rusa Vitalija Akimova, jer je snimio „brutalno iskren i duboko ličan film koji se urezao u naše stomake, ali i u naša srca, što su u stanju da urade samo sjajni filmovi i filmski stvaraoci“. Akimov je pre neki dan bio gost Palića a sada se zahvalio na priznanju video porukom.

Završne večeri festivala na Letnjoj pozornici prikazan je britanski film „Vojvoda“ reditelja Rodžera Mičela, uz premijerno prikazivanje početna dva nastavka nove kriminalističke serije „Kljun“, koja bi trebala da krene na jesen.

Od Palića se oprostio nakon 11 godina saradnje selektor Nil Jang koji je rekao da je srećan i ponosan što je učestvovao u rastu festivala, i potom otpevao pesmu „You“ll Never Walk Alone“, za šta je nagrađen burnim aplauzom publike.

Palićki festival je zvanično zatvorio njegov direktor Radoslav Zelenović koji je podsetio da je na 28. izdanju od 17. do 23. jula prikazano 130 filmova u 15 programa.

„Da li je moglo više? Verovatno. Da li je moglo bolje? Verujte da nije. Imali smo priliku da vidimo najnoviju evropsku produkciju, tri filma sa Kanskog festivala i svetsku premijeru ‘Nečiste krvi- greha predaka'“, istakao je Zelenović.

Filmski poslenici su „uvek u mislima na festivalu iduće godine“, rekao je Zelenović i potom poručio: „Doviđenja do 16. jula 2022. godine i 29. festivala!“

 

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*