Uskoro konkurs za izradu spomenika Diani Budisavljević

Diana Budisavljević (Fotodokumentacija „Politike”)

Grad će narednih dana raspisati konkurs kao poziv vajarima, arhitektama i umetnicima da se jave i predlože rešenje za spomenik Diani Budisavljević, rekao je juče Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, na sednici Odbora za podizanje obeležja ovoj heroini. Spomenik hrabroj ženi koja je iz ustaških logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj spasla nekoliko hiljada mališana, uglavnom srpske nacionalnosti, trebalo bi da bude postavljen na Savskom keju u blizini Brankovog mosta.

– Izabrali smo i žiri koji će odlučivati o izgledu budućeg spomenika, a čine ga ljudi koji imaju veliki lični ugled i koji će dati svoj doprinos da spomenik bude onakav kakav Diana Budisavljević i zaslužuje – rekao je Vesić i precizirao da je predsednik tog žirija Leon Kojen.

– Očekujemo da do kraja ove, eventualno početkom sledeće godine Beograd konačno dobije spomenik koji čekamo duže od osam decenija – istakao je Vesić, a prenosi Beoinfo.

Leon Kojen rekao je da podizanjem spomenika Diani Budisavljević Beograd vraća dug koji traje decenijama, znatno više od pola veka.

– Pod komunističkim režimom njeno plemenito delo čudesnih razmera bilo je skrivano, ostalo je nepoznato generacijama i generacijama ljudi. Posle pada komunizma sve se nastavilo kako je i započeto 1945. godine. Beograd ne samo da nema spomenik Diani Budisavljević, nego nema ni spomenik jasenovačkim i drugim žrtvama ustaškog terora. Nadam se i uveren sam da će se to ispraviti narednih godina. Kultura sećanja u Srbiji nije ono što bi morala da bude i svaki korak kojim se to ispravlja dobrodošao je i ima veliki značaj. Nadam se da ćemo dobiti i umetnički i moralno adekvatne značajne predloge i da ćemo moći da izaberemo umetničko ostvarenje koje će dostojno svedočiti o velikom podvigu Diane Budisavljević – istakao je Kojen.

Sednica Odbora za podizanje spomenika Diani Budisavljević, kojoj je predsedavao Goran Vesić, održana je u Starom dvoru. Sastanku je prisustvovao Marko Stojčić, glavni urbanista, Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine grada, kao i Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada. Vesić je precizirao da je ovo bila treća sednica i da je došlo vreme da se raspiše konkurs.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*