Uskoro prva testiranja prečistača otpadnih voda u Vrbasu

Postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu, jedno je od najskupljih projekata Evropske unije u Srbiji. Od protekle nedelje u prečistač najsavremenije tehnologije ispušta se sva komunalna voda domaćinstava iz Kule i Vrbasa, te na ovom delu postrojenja počinju i prva testiranja.

U 20 mil EUR vredno postrojenje za preradu otpadnih voda u Vrbasu uključeni su Evropska unija, republička i pokrajinska Vlada i opštine Vrbas i Kula.

Nakon sedam godina zahtevnih radova, počela su prva testiranja, a u prečistač je najzad počela da se ispušta kanalizacija iz Kule i Vrbasa, a na liniji vode se vrše poslednje pripreme za testiranje prečistača, prenosi zvanična internet stranica Opštine Kula.

Natalija Trivković, koordinator centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda kaže da je sve trenutno u pripremi za testiranje, jer se čeka da se sakupi potrebna količina otpadne vode.

Za potrebe upravljanja postrojenjem, opštine Kula i Vrbas oformile su zajedničko komunalno preduzeće, prvo ovakvog tipa u Srbiji Prečistač Vrbas-Kula-Vrbas.

„Tehnička služba će pratiti rad postrojenja, tu se podrazumeva da će biti zaposleni inženjeri čiji će posao biti da to funkcioniše besprekorno. Komercijala i finansije, zna se koji im je posao, i pravna služba i laboratorija koja će da prati kvalitet vode“ – navodi Ranko Mitrović, v.d. direktora preduzeća.

Uskoro se očekuje završetak tehničke celine za preradu mulja, vredne 2,7 mil EUR, a da se radovi na postrojenju zaista približavaju kraju potvrđuje i izgradnja pristupne saobraćajnice do prečistača.

„Vrednost tih radova je 39 miliona dinara i zajedno ih finansira lokalna samouprava i Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine i na taj način ćemo rešiti jedan od uslova koji su postavljeni pred lokalnu samoupravu, a drugi uslov je gasifikacija, tačnije dovođenje mreže do centralnog postrojenja“ – objašnjava predsednik Opštine Vrbas Milan Glušac.

Kada prečistač u Vrbasu počne sa radom u punom kapacitetu, sve otpadne vode iz domaćinstava i industrije iz opštine Vrbas i Kula usmeriće se ka postrojenju. Tako će se zaustaviti zagađivanje Velikog bačkog kanala i stvoriti uslovi za čišćenje ovog najzagađenijeg vodotoka u Evropi.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*