Uspeo srpski projekat za pretvaranje algi u biodizel

BEOGRAD: Naučnici Instituta za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu uspeli su, prema prvim rezultatima trogodišnjeg projekta koji je jednstven u svetu, da metodom „stresiranja“ mikroalgi povećaju njihovu proizvodnju masti za oko 30 odsto, što će imati veliki uticaj na proizvodnju biodizela u budućnosti.

Foto: Tanjug

Ekipa Tanjuga je tim povodom posetila Institut i zavirila u skromne laboratorije u kojima je postignut uspeh sprskih naučnika.

Direktor projekta i naučni savetnik u tom institutu Ivan Spasojević je rekao Tanjugu da su posle dve godine rada dobili izvanredne rezultate koji mogu na globalnom nivou značajno da snize cenu biodizela i doprinesu njegovom korišćenju kao biološkog nasuprot fosilnim gorivima.

„Mikroalge su već prepoznate od najvećih naftnih kompanija kao moguća budućnost, pored električne energije. U SAD ulažu u istraživanja mikroalgi“, rekao je Spasojević.

Kaže da, na primer, jedna od najvećih američkih naftnih kompanija Edždžon ulaže u istraživanja proizvodnje biodizela od algi, s tim što oni koriste genetske modifikacije algi.

Projekat je počeo 2017. godine pod okriljem NATO programa „Nauka za mir i bezbednost“, u saradnji sa Univerzitetom u Mančesteru i Bejlor Univerziteta u Teksasu, kao i kompanijom Varicon Aljua iz Velike Britanije koja proizvodi bioreaktore i sisteme za uzgoj mikroalgi.

Projekat je ukupno vredan 400.000 evra i do sada je uglavnom u savremene aparate za istraživanje i stipendije uloženo oko 300.000 evra.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*