Usvojen sporazum Kosova i Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak

Izvor: N1

Vlada Kosova je u načelu danas usvojila sporazum između Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o ukidanju dozvola za privremeni boravak. Zamenik ministra unutrašnjih poslova Bljerim Gašani rekao je da je ovaj nacrt sporazuma u ​​duhu zajedničkih interesa u okviru bilateralne saradnje i da ima za cilj ukidanje privremene dozvole boravka državljana dve zemlje.

Pojasnio je da ukidanje privremene dozvole sa Albanijom znači uklanjanje kriterijuma predvidjenih relevantnim zakonom za strance za opremu sa dozvolom za privremeni boravak.

On je pojasnio da nakon stupanja na snagu sporazuma gradjani Kosova i Albanije mogu da borave na teritoriji druge države do pet godina radi spajanja porodice, preduniverzitetskog obrazovanja i višeg obrazovanja, naučnih istraživanja, humanitarnih razloga, žrtava trgovine ljudima, migranata i stranaca.

Vlada Kosova usvojila je i inicijativu za izmenu Sporazuma izmedju Vlade Kosova i Saveta ministara Albanije o otvaranju zajedničkog graničnog prelaza Kruševo (u opštini Dragaš) – Šištavec (Kukes Albanija) i inicijativu za zaključivanje Medjunarodnog sporazuma izmedju dve zemlje o regulisanju režima lokalnog pograničnog saobraćaja.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*