Usvojene značajne odluke na osmoj sednici Skupštine grada Subotice

Osma sednica Skupštine grada Subotice, održana danas u Velikoj većnici Gradske kuće, započela je minutom ćutanja u čast iznenada preminulog odbornika Gojka Radića. Ukupno je razmatrano 28 tačaka dnevnog reda. Najpre je usvojen zaključak o prestanku odborničkog mandata Gojka Radića, kao i o prestanku mandata Bojana Šoralova, koji je podneo ostavku zbog nespojivosti funkcije odbornika sa funkcijom načelnika Severnobačkog okruga, na koju je nedavno imenovan. Skupština je potvrdila mandate novih odbornika sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ – Milorada Milojevića i Nede Tešović. Od ostalih značajnih odluka posebno se izdvaja usvajanje zaključka o prestanku mandata člana Gradskog veća Miloša Nikolića i izbor nove članica Gradskog veća zadužene za obrazovanje i kulturu Milanke Kostić. Skupština je donela i Odluku o utvrđivanju predloga Odluke o izmenama Statuta Grada Subotice, čime se nastavio proces omogućavanja uvođenja bunjevačkog kao službenog jezika na teritoriji grada.

Obrazlažući svoj predlog za novog člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje i kulturu, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić zahvalio se najpre dosadašnjem članu veća Milošu Nikoliću na posvećenom i odgovornom obavljanju dužnosti, poželevši mu sreću u rukovođenju Narodnim pozorištem. On je zatim istakao kvalitete koji Milanku Kostić preporučuju za tu funkciju i pozvao odobornike da je podrže, nakon čega je ona i izabrana.

Peta tačka dnevnog reda, u vezi sa utvrđivanjem predloga Odluke o izmenama Statuta Grada Subotice izazvala je žustru raspravu među odbornicima koji predstavljaju hrvatsku i bunjevačku nacionalnu manjinu, uz insistiranje odbornika Tomislava Žigmanova na neprihvatljivosti predloženih promena za njegovu odbodničku grupu.

Gradonačelnik Bakić se uključio u diskusiju i pozvao da se smire strasti, naglasivši da nijedan narod u Subotici ne živi sam i da moramo uvažavati jedni druge, biti ozbiljni i odgovorni, a ne samo deklarativno biti pobornici suživota. On je istakao da medijski nastupi gospodina Žigmanova između dva zasedanja skupštine nisu bili korektni i da su kreirali jednu svadljivu i lošu atmosferu, kroz plasiranje netačnih informacija i korišćenje teških reči. Gradonačelnik je zaključio da i Bunjevci, kao priznata nacionalna manjina u Republici Srbiji, moraju dobiti jednaka prava kao i ostale zajednice u Subotici, jer je tako isto učinjeno i pri uvođenju hrvatskog jezika u službenu upotrebu, tako da nije u pitanju nikakav presedan.

Predsednik skupštine grada dr Balint Pastor naveo je da je zbog važnosti teme izmene Statuta omogućio najširu raspravu u okviru poslovnika i da je posvećen tome da svaki odbornik koji to želi dobije mogućnost da iznese svoj stav, a da odbornici moraju poštovati dostojanstvo Skupštine, poslovnik i načela dobre parlamentarne prakse.

Osim ovih centralnih tema koje su zaokupile odbornike na današnjem zasedanju, Skupština je, između ostalog donela i Odluku o izradi Plana generalne regulacije za naselje Kelebija, Odluku o izradi plana generalne regulacije IV za zonu banjskog turizma „Palić“ i delove zona „Novi grad“ i „Aleksandrovo“, Odluku o izradi plana detaljne regulacije za deo prostora naselja Čantavir, Odluku o izradi plana detaljne regulacije za deo prostora istočno od Majšanskog mosta, Odluke o izradi izmene dela plana detaljne regulacije centra grada Subotice – Zona I. Usvojene su i izmene Odluke o naknadama za korišćenje opštinskih puteva i ulica. Donete su odluke da se u JKP „Suboticagas“, „Vodovod i kanalizacija“, „Palić Ludaš“ i „JP za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje“ sprovedu javni konkursi za izbor direktora. Usvojeni su godišnji izveštaji o radu gradske Službe budžetske inspekcije, Gradskog pravobranilaštva i Lokalnog ombudsmana za 2020. godinu. Odobren je godišnji program rada Turističke organizacije Grada Subotice. Imenovan je vršilac dužnosti direktora Gradskog muzeja i rešavana su kadrovska pitanja u nekoliko komisija, saveta i odbora. Usvojen je Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada za 2021. godinu i doneto je još nekoliko odluka na ovom zasedanju.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*