Uz novu opremu, u KCV-u laparoskopski vade matericu

Novi laparoskopski stub koji je nedavno dobila Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine već je uveliko u funkciji i na njemu se rade i veoma zahtevne operacije.

Nova oprema se koristi svakodnevno, a ove nedelje urađena je i jedna totalna laparoskopska histerektomija, odnosno laparoskopsko vađenje materice, intervencija koja nije rađena nekoliko godina. Upravnik Klinike docent dr Đorđe Ilić kaže za “Dnevnik” da se novim laparoskopskim stubom podiže nivo endoskopske hirurgije.

                     Foto: Dnevnik.rs

– Laparoskopskim stubom omogućava se bolja zdravstvena zaštita za žene koje se podvrgavaju ginekološkim operacijama, a savremena ginekološka praksa pokušava da većinu oboljenja tretira endoskopskom, umesto klasičnom hirurgijom, zbog brojnih prednosti, među kojima su brži oporavak, manje traume, kao i precizniji hirurški rad pod uvećanjem – kazao je dr Ilić.

Endoskopske procedure podrazumevaju da se hirurški instrumenti i kamera uvode kroz prirodne otvore ili male ubodne rane na trbuhu, dakle nema velikog, klasičnog reza, a smanjuje se trauma i ubrzava oporavak. U Klinici se decenijama koriste endoskopske procedure, pre svega histeroskopija i laparoskopija. Najviše ovih intervencija radi se u oblasti reproduktivne medicine, problema sa sterilitetom, kao i tretmana brojnih benignih stanja u ginekologiji kao što su polipi, miomi, endometrioza, vanmaterična trudnoća, ciste jajnika, oboljenja jajovoda.

– Novim stubom, koji predstavlja najviši standard hirurške i endoskopske opreme, stvoreni su uslovi za dalju edukaciju kadra, koji se primarno bavi opštom ginekološkom hirurgijom, procedurama operativnog vađenja materice, kao i najkompleksinijim i najtežim ginekološkim operacijama iz oblasti ginekološke onkologije. Do sada se većina tih procedura radila klasičnom, otvorenom hirurgiom, dok se u budućnosti očekuje da se ovaj trend preokrene, jer novi stub otvara prostor za ovladavanjem ovim procedurama – istakao je dr Ilić.

Prema njegovim rečima, u sklopu stuba je tročipna kamera, koja daje vrhunsku rezoluciju slike, a i lakše se pristupa mestima gde ranije nije mogla da se dobija kvalitetna slika, što otvara mogućnost za više nivoe laparoskopije. Zbog svih karakteristika ove opreme, mogu da se izvode složenije i komplikovanije operacije. U okviru laparoksopskih operacija koje se rade u Betaniji, polovinu čine histeroskopije, koje su kraće intervencije i neke traju oko 15 minuta.

– Osim što imamo bolju sliku, operacije izvedene na ovaj način daju manje mogućnosti komplikacija, brži je oporavak, a čak i posle laparoskopskog vađenja materice, pacijentkinje u roku od dva dana idu kući – navodi dr Ilić.


Laparoskopski 85 odsto operacija

– Oko 85 odsto svih ginekoloških operacija može da se radi laparoskopski, a ostalo su takozvane otvorene operacije, sa klasičnim rezom – kaž dr Ilić i dodaje kako laparoskopske operacije mogu da traju od 15 minuta, pa i do nekoliko sati.


Klinika ima dva stara laparoskopska stuba, koji nemaju mogućnosti ove nove opreme. Od tih starih stubova, jedan zadovoljava i može da se radi na njemu, a drugi će biti rezerva. Nova dobijena oprema je najsavremenija i sa njom praktično mogu sve operacije da rade laparoskopski.

– Zbog endoskopskih operacija u Kliniku dolaze pacijentkinje iz cele Vojvodine, jer se malo takvih intervencija radi u opštim bolnicama. Godišnje uradimo oko 1.000 endoskopskih operacija i to oko 300 laparoskopskih, oko 400 histerektomija i oko 250 transvaginalnih laparoskopija – navodi dr Ilić i napominje kako se osim laparoskopskih, u Klinici uradi i veliki broj klasičnih operacija.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*