Vakcinacija i u prigradskim naseljima Subotice, situacija mnogo bolja nego pre desetak dana

SUBOTICA –

Imunizacija stanovništva u Subotici nastavljena je i tokom vikenda. Mobilne ekipe Doma zdravlja su danas boravile u prigradskim naseljima Čantavir i Đurđin, a vakcinisanje se obavljalo i na punktu za vakcinaciju u Novoj opštini.

Kovid-ambulanta u Subotici protekle nedelje beleži nešto bolju situaciju u odnosu na prethodni period. Broj pacijenata, koji se sa težim kliničkim slikama šalje u bolnicu, pao je sa nekih 15-20, na prosečno 6 dnevno. Dnevno je inače protekle nedelje na pregled dolazilo prosečno oko 240 pacijenata, a samo desetak dana ranije taj broj je bio oko 400.

vakcina, novembar, 2

Izvor: RTV

„Dnevno sada imamo u proseku 60 pozitivnih pacijenata. Brojevi jesu visoki, ali je trend silazni i nadamo se da će tako biti i u buduće. Nema više velikih redova, imamo dovoljan broj lekara i ekipa, tako da je situacija mnogo bolja nego pre desetak dana“, ističe Ivanka Beoković, direktorica Doma zdravlja Subotica.

Što se tiče vakcinacije, i dalje najveće raspoloženje vlada za treću dozu. Dnevno se na punktu za vakcinaciju u Novoj opštini da preko 450 doza treće doze. U isto vreme povećano je i interesovanje za prvu dozu, a među građanima je sve veći broj mladih i zaposlenih u ugostiteljstvu.

„Do sada je bilo 40-ak dnevno prvih doza, a sada je to od 80 do 100. To je sto posto kada kažete, ali u apsolutnom broju to nije puno, i teško da ćemo dostići bržim tempom taj procenat sveobuhvatnosti stanovništva koji nam je potreban. Mi smo do sada vakcinisali nešto malo preko 47 odsto građana“, dodaje naša sagovornica.

U Subotici je do sada dato preko 120 hiljada doza vakcina, od toga su blizu 20 hiljada treće doze.

„Svi oni koji su se opredelili za to da je vakcinacija lek ili preventiva, kako god, da je vakcinacija ono što je borba protiv kovida, oni i dalje uzimaju i treću, i pitaju već i za četvrtu. Oni koji neće i koji su okoreli protivnici, njih i dalje teško ubeđujemo da je ovo jedini put“, kaže Ivanka Beoković.

U Subotici su na raspolaganju vakcine Sinofarm, Fajzer, Sputnjik i Moderna, a na punktu za vakcinaciju se pored vakcina protiv kovida-19, daju i vakcine protiv sezonskog gripa.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*