Vakcine protiv HPV virusa za devojčice od 12 do 14 godina u Institutu za javno zdravlje Vojvodine

NOVI SAD –

1.600 doza vakcine protiv HPV virusa, koji izaziva tumor grlića materice biće dopremljene Institutu za javno zdravlje Vojvodine. Namenjene su devojčicama uzrasta od 12 do 14 godina.

U Srbiji godišnje od raka grlića materice oboli i do 1.500 žena, a umre njih oko 500, dok na dnevnom nivou budu otkrivena četiri nova slučaja.

vakcine, vakcinacija, korona, virus, 13

Ono što je poražavajuće da se starosna granica pomera kod žena i da se odavno zna da je humani papiloma virus glavni uzročnik oboljenja od raka grlića materice kod žena.

Na osnovu istraženih studija u zemljama u kojima se vakcina dugo koristi, postoje neoborivi dokazi da je upravo vakcinacija jedina prava i efikasna mera prevencije karcinoma grlića materice. U tim zemljama primenjuje se već više od 15 godina.

„Radi se, dakle, o četvorovalentoj vakcini koja sadrži dva tipa niskoonkogenih i dva tipa visokoonkogenih virusa, dakle 6, 11, 16 i 18 viruse, i ona indukuje stvaranje antitela na ove tipove virusa. 750 devojčica će prioritetno biti vakcinisano i to uzrasta od 12 do 14 godina, one će morati da prime 2 doze vakcine, a svi zainteresovani roditelji će sa izabranim pedijatrima u DZ NS izraziti želju da vakcinišu devojčice i sa pedijatrom će se dogovarati o dinamici sprovođenja, kada će dobiti prvu, a kada drugu dozu vakcine“, izjavila je dr Mirjana Štrbac, epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U drugom delu programa će biti obezbeđene vakcine za još oko 100 devojčica uzrasta od 15 do 18 godina, a te devojčice će primati 3 doze vakcine. U pojedinim zemljama ta vakcina koristi se i za dečake da bi imali čitave generacije mladih koji su zaštićeni od HPV virusa.

IZVOR:RTV

FOTO:Pexels

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*