Vanredna epidemiološka situacija u Vojvodini, 579 novozaraženih koronavirusom

Izvor: N1

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da je u protekla 24 sata na teritoriji pokrajine registrovano 579 novih slučajeva infekcije koronavirusom i da se epidemiološka situacija ocenjuje kao vanredna, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

U strukturi novih slučajeva 497 ili 85,8 odsto je dokazano brzim antigenskim testom, a ti pacijenti predstavljaju rezervoare zaraze, koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih.

Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa.

Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 132, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa.

Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 20.431.

Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 4.957, u Pančevu više od 1.600, u Subotici ih je trenutno više od 1.300, Zrenjaninu više od 1,200, dok je u ostalim opštinama trenutno manje od hiljadu registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti, kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Institut poziva građane da se vakcinišu u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*